SEJJIDI SUAD MUTEKIJA

Posjetite moje blogove: 1. http://kuranjelijek.blogger.ba/; 2. https://sejjidisuadmutekija.blogspot.ba/

21.11.2008.

DANI U SEDMICI

SUBOTA: ~~ Muhammed a.s. je rekao : " Subota je dan nevolja ( dan nesreca ) i nezgoda. Taj dan je zabranjeno: sjecenje noktiju, sisanje, brijanje i sastajanje sa zenom. Muhammed  a.s.  je rekao: " U subotu je Allah DZ. Sanuhu stvorio Ruh."

NEDELJA: ~~ Muhammed a.s. je rekao:" Nedeljom sijte, pravite djamije i kuce jer je to dan gradnje, i sijanja. Allah DZ.Sanuhu, je u nedelju stvorio Maglu i Prostor."

PONEDELJAK: ~~ Muhammed a.s. je rekao: " Ponedeljak je dan trgovine, prodavanja. Pa putujte ponedeljkom," Muhammed a.s. je rekao: " Allah DZ. Sanuhu, je u ponedeljak stvorio Vodu."

UTORAK ~~ Muhammed a.s. je rekao: " U utorak ima jedan zao cas, pa ako bi u tom casu pustio krv, covjek bi umro i zato u utorak ne pustaj te krv." U utorak je preselio Junus  a.s. U utorak je Allah DZ.Sanuhu. spustio sejtana da zavodi narod ( ljudski rod ), odredio je Azraila ( meleka ) da vadi duse. H.Havva imala je prvu menstruaciju. Prva zrtva je bila u utorak ( Habil je ubio Kabila ). U utorak je Allah DZ. Sanuhu stvorio Noc i Tminu.     Muhammed  a.s. je rekao: " U utorak je strogo zabranjeno: sisanje, brijanje, rezanje noktiju i sastajanje sa zenama. " Jer kad bi se zametlo dijete, poginulo bi od krvi ili bi bilo prolivac krvi ( ubica ).

SRIJEDA: ~~ Muhammed  a.s. je rekao: " Sve vazne poslove zapocinjite srijedom, Muhammed  a.s. je rekao: " Nije nista srijedom poceto, a da nije sa uspjehom zavrseno. " Sejhul ~ Islam Burhanuddin r.a. zapocinjao je svaki vaz srijedom ihadisom Muhammeda  a. s. Ovako je isto radio i Ebu Hanife  r. a. Ovaj hadis je prenio od profesora imama Kavanuddina bin Abdur ~ Rasida r.a. Srijeda je dan kada je Allah DZ. Sanuhu stvorio Nur. To je dan blagoslova za vjernike. Od tog nura je Allah DZ. Sanuhu, stvorio Muhammeda  a.s.  Od nura Muhammeda  a.s. je stvorio sve resule i nebijje, abdale i velije, mumine i muslime. Zatim je od Muhammedova nura stvorio sve u kosmosu i sve na svijetu. Allah DZ. Sanuhu je srijedu stvorio Biljni svijet. " Allah je svjetlo nebesa i Zemlje." ~ ( iz sure en ~ Nur )

Cetvrtak: ~~ Muhammed  a.s. je rekao: " To je dan kada se ispunjavaju zelje i dan kada Allah DZ. Sanuhu spusta milost ( merhamet ). Ibrahim a.s. je dosao u Egipat vladaru i bio ljubazno primljen. On mu je poklonio robinju Hadjeru i ona mu je rodila sina Ismaila a.s. Taj dan trba ici kod vladara i starjesina sa molbama i zeljama. U te dane oni postupaju lijepo i strpljivo. Ko pusti krv u cetvrtak, imace vise koristi. Ako zena zatrudni u cetvrtak prije podne, dijete ce biti razumno i sacuvano od svih caranja ( sihira ). U cetvrtak je Allah DZ. Sanuhu stvorio Zivotinjski svijet.

PETAK: ~~ Za petak je Muhammed  a.s. rekao: " Petak je dan hutbe i dan brakova. U petak je Adem  a.s. vjencao h. Havvu, Musa  a.s. je vjencao svoju zenu." Sulejman  a.s. kaze da je pomucu najveceg Allahovog DZ. Sanuhu imena Ismi~Azam (u gajbu ) Asir je prenio u petak Belkisin prijesto za trptaj oka. Prenosilac sljedeceg hadisa Ibni Mesud prenosi: " Ko odreze nokte u petak do podne, Allah DZ. Sanuhu ce mu odstraniti nesrece i bolesti, a dati mu lijek, ta osoba ce biti sacuvana sve do drugog petka od nesrece." H. Alija kaze: Ko pusti suze u petak, sjedice pored Allaha DZ. Sanuhu. Allah DZ.Sanuhu naredi lijevom meleku da zatvori knjigu i ne pise grijehe za tu sedmicu." Allah DZ.Sanuhu u petak je izveo Adema a.s. iz Dzeneta. U petak je bilo stvaranje Dana.

SEJJIDI SUAD MUTEKIJA
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

KONTAKT
Javite nam se putem E-mail adrese: sokak57@gmail.com ili putem privatne poruke.

Sadrzaj postova :
1. Ilmihal za svakog muslimana i muslimanku
2. Hudba hazreti Alije
3. Islamska uljudnost
4. Prinsipi tolerancije u islamu
5. Podsjednik u kurbanu
6. Sjecanje na umrle ibadetom 1,2,3 dio
7. Muradi bismile
8. Ilahije
9. Dani u sedmici
10. Sest vidova vjerskog ekstremizma

Sadrzaj postova :
11. Zikr I Irsad 1.i 2. dio
12. Asure.
13. Rifaiski Tarikat u Sarajevu
14. Kijam zikr u Naksibendijskim tekijama
15. Bektasijski Tarikat u Sarajevu
16. Sve Mehdije do danas ili od Kerbele do danas 1. i 2. dio
17. Kako je u nasoj Bosni ?


BROJAČ POSJETA
106162

Powered by Blogger.ba