SEJJIDI SUAD MUTEKIJA

Posjetite moje blogove: 1. http://kuranjelijek.blogger.ba/; 2. https://sejjidisuadmutekija.blogspot.ba/

13.11.2009.

ZIKR I IRSAD 2. dio

III.

      U vremenu Muhammeda (a. s. ) pa do nasih dana prenosila se dozvola (idhn ), ocitovanje ( telkin ) i zavjetom ( bej'  ah i  'ahd ): pouzdano i stvarno ( muhakkak ), lancano ( muselsel ) i upamceno- zabiljezeno ( musedzdzel ). Bej'ah, idhn, i telkin sufije nazivaju jednim imenom   gabdah- nacin zavjeta: primanje ruke ili cin stupanja u tarikat.

         Svaki novi sufija prihvata ruku starijeg sufije kojeg zeli slijediti. To se tumaci kao spoj elektriciteta, pozitivnog i negativnog, za dobivanje dozvole ( izuna ), sto radza snagu osjecaja duse i  zivota, kako je utvrdjeno. Mursidi ( sejhovi )su kao trafoi, koji neprekidno kroz stoljeca, povezuju ljudska srca i spajaju ih  Muhammedovim ( a. s. ) svjetlom ( nur ) do pojave spoznaje. Energija, iako udaljena od izvorne baze, vrlo je bljestava i usijana.

       Elektricna postrojenja,iako nisu glavni centri energije, vjerno prenose Muhammedov ( a. s. ) NUR. Zbog prostorne i vremenske udaljenosti dolazi do opadanja snage energije ( svjetla ) koja se vezuje za trafoe, pa se zbog toga ukazuje potreba za trafoima koji toj energiji jacaju snagu i zivot. ***** ( Iz djela: ' Abd el - Qadir Ghejlani : Istine o tesawwufu )

      Jedno objasnjenje predhodnog teksta. Na pitanje sta su transformatorske stanice --- strucnjaci odgovaraju : Transformatorske stanice su posrednici izmedju velikih centrala i malih potrosaca. Trafo stanice su sposobne da primaju struju visokih napona, ali nisu sposobne da odasilju nisko naponsku struju na vise mali potrosaca koji nisu sposobni da prime veci napon struje. Trafo stanice i skupine vise transformatora imaju istu ulogu kako je predhodno kazano. Trafo stanice, kao i transformatori, ne proizvode struju. Raspored transformatora moze biti prema potosacima: npr. po mahalama ili ulicama, za zanatske radnje, sela, industriju itd. Struju visokog napona trafo stanice dobivaju od elektricnih centrala ili cantra za distribuciju. Elektricne centrale prema svojim kapacitetima izgradnje crpe struju iz prirode.

  IV.

  Polozaj salika ( dervisa ) u prolazenju konacista ( stanica ) slican je putniku na putovanju. I kao sto je putniku potreban vodic za hranu,prijevoz, drustvo,osiguranje itd., tako je isto i saliku potreban mursid koji poznaje put, koji je presao taj put i zna njegove koristi i stete. Hrana mu je bogobojaznost, a sredstvo prijevoza himmet ( zuzimmanje, zalaganje ). Treba mu drug, tj,njegova braca na istom putu. Treba mu i oruzje, tj, Bozija imena kojim strasi dva neprijatelja, sejtana i svoj nefs.

 I kao sto covjek na putovanju prolazi kroz razne gradove i predjele, gdje se zadrzava pa onda nastavlja putovanja do svog cilja,tako isto i salik na svom putu prolazi kroz sedam mekama.

 Ucenjaci su te mekame ovako prikazali:

1. Mekam tmine, nesto drugo sto je prece od Boga. Nefs se u tom mekamu naziva emmare ( dusa potcinjena zlu ).

2. Mekam svjetla- lewwameh.

3.Mekam tajni- mulhimeh.

4. Mekam savrsenosti -  mutme'inneh.

5. Mekam dostignuca ( wuslah ) - Radijjeh.

6. Tedzelijet - i ( Odraz Bozijeg djelovanja )- Merdijjeh.

7. Mekam - Odraz svojstva i imena Bozijih - Kamileh.

  Do kod je doticni u jednom od ovih mekama, pokriven mu je slijedeci mekam. Tko je u prvom mekamu , njemu je zastrto ocito gledanje svijetla ( nur ),a a tko je u drugom mekamu, njemu je zastrt nur tajni itd.

 sufija nece doseci stupanj  kamileh  dok ne prodje sve ove mekame, upotpuni se na predhodnim mekamima. Kroz to uzdizanje ( usavrsavanje ) dospijeva do visokih shvacanja. Sufije to visoko shvscanje nazivaju ; ma' rifet - i hakikat. To je zapravo, stupanj u kojem se saznaje istinska stvarnost, istina, tj. znanje, znalac i znano jedna stvar. ***** ( Iz knjige Muhamed el - Fekkija :  Tesawwuf ).

 V.

Na putu spoznaje o Bogu kroz faze priblizavanja Njemu, covjekova dusa prolazi kroz sedam stupnjeva, i naposljetku kad se potpuno ocisti, cista dozivljva smrt kao slast bracne noci.

Ti stupnjevi se zovu ;

a)    nefs-i emmareh- dusa sklona zlu;

b)   nefs-i   lewwameh- dusa koja sebe kori;

c)   nefs-i   mutme'inneh-   smirena dusa;

d)   nefs-i   radijeh-     zadovoljna dusa;

e)    nefs-i     merdijjeh-   dusa kojom je Bog zadovoljan;

f)     nefs-i     safijeh-        cista dusa;

g)    nefs-i      kamileh-        savrsena dusa.

Prva cetri stupnja cine prvu fazu duhovnog odgoja i zovu se jednim imenom   gurb-i fera'id.

Posljednja tri stupnja cine drugu fazu duhovnog odgoja i zovu se   gurb-i newafil.

Intisab je pristupanje u tarikat, a talkin je cin primanja tarikata.***** (Seb-i arus, Sarajevo, 1979/1400.)

 Zakljucak:

U sastav zikra i irsada ulaze i virdovi. To su salavati i lijepa Bozija imena. Oni se uce pojjedinacno i zajednicki, kako u kojoj prilici. U nas se u prijevodu susrecu ova tri virda:

1. el- Wird, prijevod s arapskog: Hafiz Ibrahim ef. Ridzanovic, Sarajevo,1980.

2. el- Ewrad el- fethijjeh, prijevod zikr-dova s prdgovorom;Hadzi Sulhi ef. Hadzimejlica,Sarajevo, 1985.

3. Ewrad-i serif, s komentarom i silsilom kaderijskog tarikata: Fejzulah Hadzibajric, Sarajevo,1986. Vird se uci prma upustvu mursida.

 Ovo su upute Sejha Abdul   Kadira  Gejlanija :

1.  Nemoj se kleti, makar to bila istina !

2. Nemoj lagati !

3. Nemoj obecavati sto ne mozes ispuniti !

4. Nemoj nikoga vrijedzati ni uznemiravati !

5. Nemoj nikoga proklinjati !

6. Nemoj nikom reci da je cafir ili munafik, jer samo bog zna ko je kakav !

7. Obaraj oci i kloni se svih grijeha !

8. Izbjegavaj da ti drugi cine pomoc !

9. Nemoj nikome zavidjeti na onome sto on ima a ti nemas !

10. Budi skroman i usluzan !

 

 

 

 

 

 

11.11.2009.

ZIKR I IRSAD 1. dio

Zikr i irsad  su arapske rijeci iz Kur'ana i dva su stuba tesawwuf-a i tarikat-a. Mali tesawwufsko- tarikatski rijecnik koji slijedi, ovako nam ih predocava:      

      Zikr - izgovaranje Bozijih imena i razmisljanje o Njemu, prizivanje Allaha, slavljenje Bozijeg imena. Zikr moze biti zajednicki i pojedinacni, no najcesci oblici su : zikr-i dzehri ( glasni zikr ), zikr-i lisani ( verbalni zikr ), zikr-i kalbi ( zikr samo srcem ), zikr-i khafijj ( skriveni zikr ), i zikr-i da'im ( stalni zikr ). 

      Irsad - upucivanje u derviski red, budjenje nekog iz duhovnog nemara, osposobljavanje dervisa za vodica dervisima - pocetnicima, proces vodjenja i odgajanja ( murida ) od strane sejha (mursid ).

     Kao sto postoji poucavanje o namazu, tako isto postoje i pouke o zikru i irssadu na orijentalnim jezicima, sto se je provodilo i na nas jezik. To je, zapravo, dio tekijske literature. U ilahijama nailazimo na duboke sufijske misli i prakticna upustva za primjenu islama. Putem tarikata sve do nasih dana, u toj literaturi cuvali su se i propisi akaida, fikha i tome slicno.

      U zborniku o tarikatskim stupnjevima ('sejr el - suluk, Sarajevo, 1986. ) sabrano je vise radova vezanih za zikr i irsad. Ovdje cemo ih nabrojati:

 1. Abdul - Kadir Ghejlani, El- metleb fi meratib el - tarikah ( Potrebno znaje o tarikatskim stupnjevima ), Kitab el - esrar ( Knjiga tajni );

2. Mustafa Fevzi, Ogledalo svemira;

3.Hafiz Khulusi, Mizam el nufas;

4.Sejh Sejjid Muhj el - Din Ensari, Wedzis destler ( Kratki dersovi );

5. 'Abdel el - Kadir 'Isa, Prenosenje dozvole ( izun ) kod primanja tarikata od sejha;

6. Hasan Sirazi, Znacaj medjlis- zikra;

7. Muhamed el- Fekki, O sedam mekama iz knjige tesawwuf;

8.Ders-i men 'aref;

   Autori navedenih sastava su iz raznih gradova gdje zive muslimani. Javljali su se u razlicitim vremenima. Oni pripadaju raznim tarikatima, jer postoji dvnest priznatih tarikata, iako je tesawwuf jedan.

Pojedini tarikati strogo paze na propise vlastitog tarikata, ali ima i onih koji zanemariju te propise. Dogadja se i mjesanje pravila ( usul )i redosljeda u halki zikra. I migracija stanovnistva ima odraza na tarikatske djemate. Za pozaliti je i sto tarikat nema svoj referat u vjersko prosvjetnoj sluzbi Starjesinstva Islamske zajednice.

        Ovdje donosimo dijelove prijevoda iz slijedecih radova o zikru i irsadu:

- El - Matleb fi meratib el-tarikah,

-Hasb-i hal- i salik

-Prenosenje dozvole ( izun ) kod primanja tarikata od sejha,

-Znacaj medjlis-i zikra,

-Sedam mekama iz knjige tesawwuf,

-Ders- i men 'aref,

Bismillahir-rahmanir-rahim

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je Boziji salavat na Muhammeda, njegov rod i sve njegove ashabe

Prvi mekam: La ilahe illa Allah.

Drugi mekam: Allah.

 Treci mekam: Hu.

Cetvrti mekam: Hakk

Peti mekam; Hajj

Sesti mekam: Kajjum.

Sedmi mekam: kahhar.

      La ilahe illa Allah, La ma bude illa Allah, znaci: Nema Boga osim Allaha; Niko ne zasluzuje obozavanje osim Allaha.

     Allah znaci; La mewdzude illa Allah ( nista ne postoji osim Allah ). Hu  znaci: La ilahe ghajruhu ( Nema drugog Boga osim Njega ).  Hakk  znaci: Stvarna istina .     Hajj   znaci : Z i v i, od kojeg zavisi zivot svega stvorenog.  Kajjum  znaci : Obdrzavatelj nebesa i zemlje i onoga sto je izmedju njih. Kahhar  znaci : Onaj koji sve savladava,  vlasnik beskrajne moci. A Allah je pomagac za upucivanje.

   Prvi mekam: Nesf-i emmareh- dusa sklona zlu, Sejr ila Allah-put do  spoznaje Allaha, 'Alem-i sehadeh - vidljivi svijet. Mjesto: prsa. Hal ( stanje )- sklonost prema zabranama. Vezuje se za Seriat.  Nur (svjetlo)-plavo. Zikr: La ilahe illaaaa Allah.

   Drugi mekam: Nefs-i lewwameh- dusa koja sebe kori.Sejr ila Allah- put spoznaje Allaha. 'Allem-i berzah - medjusvijet. Mjesto: srce. Stanje- ljubav,mehabbet. Vezuje se za Tarikat. Svjetlo -crvenkasto.  Zikr: Allah.

    Treci mekam: Nefs-i mulhimmeh-dusa nadahnuta. Sejr ila Allh - put do spoznaje Allaha. 'Alem-i erwah - svijet dusa, nevidljivi svijet. Mjesto: dusa. Stanje- ljubav. Vezuje se za Ma'rifet. Svjetlo- crveno. Zikr; Hu.

      Cetvrti mekam: Nesf-i mutme'ineh- dusa smirena. Sejr me'a Allah- put sa spoznajom Allaha. 'Alem-i hakikah Muhammedijjeh-svijet Muhamedove stvarnosti. Mjesto: tajna. Stanje- wuslet ( stizanje ). Vezuje se za Hakikat. Svijetlo- bijelo. Zikr: Hakk, Wehhab.

      Peti mekam: Nesf-i radijeh-  zadovoljna dusa. Sejr fi Allah- put spoznaje Allaha. 'Alem-i Lahut- svijet Bozanske prirode. Mjesto: tajna tajne. Stanje- ghina ( bogastvo ). Vezuje se za Sirrun lehu. Svjetlo- zeleno. Zikr: Hajj, Wahid.

      Sesti mekam: Nesf-i merdijjeh- dusa s kojom je Bog zadovoljan. Sejr;an  Allah-put do spoznaje Allaha. 'Alem-i sehadet- vidljivi svijet. Mjesto; hafijj. Stanje- hajruhu ( cinjenje dobra ). Vezuje se za: Seriat. Svijetlo-crno.  Zikr : Kajjum, Ehad.

      Sedmi mekam: Nefs-i kamileh we safijeh- savrseno, cista dusa. Sejr bi Allah- put sa spoznajom o Allahu. 'Alem-i wahde me'a el-kethreh-svijet jednosti sa mnostvom. Mjesto: akhfa. Stanje- beka ( vjecnost ). Vezuje se za Djem'. Zikr: Kahhar. Samed.

      Zikrovi

1. Zikir salikin: 'Alem-i mulk; La ilahe illa Allah.

2. Zikir'askin: 'Alem-i melekut; I lla Allah, Allah, Allah.

3.Zikir wasilin: 'Alem-i dzeburut; Allah, Allah

4. Zikir; 'Alem-i Lahut; Hu, Hu,

    Prvi zikr je nasut. To je, 'alem-i mulk, sfera ( svijet ) Azraila (a. s. ), a to je: La ilahe illa Allh, Muhammed resul Allah.

Drugi zikir je: La ilahe illa Allah. To je zikir 'alem-i melekut, svijet Mikaila ( a. s. ).

Treci zikir je: Allah, Allah. To je 'alemi-i djeberut, svijet Dzebraila ( a. s. ).

Cetvrti zikir je: Hu, Hu. To je 'alem-i Lahut, naziva se jos i alem-i Huwaijje, svijet Israfila ( a.s. )

Iz djela: 'Abd el - Kadir Gejlani: El- Metleb fi meratib el- tarikah.

 

                            Prema imamu Dejlemiji, u hadisu stoji de je sejh u svom narodu kao pejgamber u svom ummetu. Ebu Jezid Bistami je rekao: " Ko nema sejha, njegov sejh je sejtan." U hadisu stoji: " Budi na dunjaluku kao garib ili prolazni putnik, i ubrajaj sebe da si od mrtvih." U hadisu dalje stoji: " Ljudsko srce je Allahovo (dj,s, ) prijestolje. Allah ne gleda na vas izgled i na vas dunjaluk, tj.mal, nego gleda u vasa srca i vasa djela".

                               Za zikir je vazno slijedece: pripremiti srce; istighfar ( traziti oprost grijeha ); poniziti svoj nefs; prouciti FATIHU ; sure IHLAS ; sjetiti se smrti; sjetiti se veze sa sejhom; spominjati ALLAHOVO ime ( zikir ); izricito govoriti da su ti Boziji rizaluk i merhamet potrebni ii da to trazis; da srcem cinis; tj. spominjes Bozija imena.

          U pogledu izvrsenja zikra,potrebno je uvijek imati vezu sa sejhom i po njegovim uputama postupiti.

                     Navesti cu Hatmu " Hadjigana" koja je utvrdjena u gotovo svim tarikatima i obavlja se ovim redom:

               izgovoriti 5 ili 15 ili 25 puta istigfar;  prouciti -7 puta Bismille i Fatihu;  prouciti- 100 puta Salavat -i Serif; prouciti- 79 puta s Bismillom sure Elem nesrahleke; prouciti 1001 puta sa Bismillom sure Ihlas; prouciti - 7 puta Fatihu; prouciti - 400 salavata; i prouciti dovu skruseno i zamoliti Allaha ( dz.s. ) za MILOST I HIDAJET ( uputu ).

                   U TARIKATU ima 11 mesela ( pitanja ) koja se zovu Hasib -i hal onoga koji stupa u tarikat:

            1. Svaki dervis treba da zna da ima slobodnu volju i da tu slobodnu volju moze upotrebiti u raznim ogranicnim mogucnostima kako hoce, ali, kako je Allah ( dz. s. ) dao razum covjeku, on moze da misli i da vidi koji je spasonosan put za njega na dunjaluku i ahiretu. Svako razumije da su opacine, razvratnost i zivotinjske pozude put koji vodi dusevnoj, tjelesnoj i imovnoj propasti.

          2. S obzirom na navedeno, razumljivo je da ce covjek traziti spas dusi i tijelu i da ce ici putem koji vodi Bozijem ( dz. s. )  RIZALUKU ( zadovoljstvu ) a uklanja ga od zivotinjskih pozuda, nagona i tjelesnih uzivanja koja mu prstavlja sejtan i njegov nefs.

          3. Predano i  odano treba Bogu ( dz. s. ) ibadet ciniti, na Njega oslanjati ( tewekkul ), U Njega se uzdati i iz dna duse govoriti: La ilahe illa Allah.

          4. Kako ce murid pristupiti zikru i kako ce u svakom slucaju nastupiti, uputiti ce ga u tome njegov sejh.

          5. Covjek kao razborito bice mora da manifestira svoje zelje i da obavlja svoj rad dostojno i prikladno covjeku, a da oni ni u kom pogledu ne bude oduran i odvratan i slican zivotinji koja ide za svojim plijenom. Posto su izvori opacina i nepogoda strasti, mrznja i ljutnja- glavni koji vode u provaliju i onoga i ovoga svijeta, dervis mora nastojati da u dunjaluckom saobracaju ne ispoljava ni jednom od navedenih.

           6. Sejh prenosi na dervisa obavljanje zikra po njegovom shvatanju, duhovnoj jacini i upucuje ga na " hulus " ( iskrenost ) i vjernost.

            7.Covjekovo srce je cisto kada mu je dusa cista, a dusa ce biti cista kada se drzi ppohvaljenog ljudskog cudoreda ( ahlak hamideh ), i kad otkloni lose vladanje ( ahlak dhemimeh ) u kojem se ispoljavalju zivotinjski nagoni nefsa.

            8.Tako cist i iznutra opran, dervis treba pristupiti zikru koji je u nekim tarikatima tajni ( siri ), u nekim javni ( dzehri ), a u nekim skriveni ( hafijj ).

            9. Sejh ce pristupniku u tarikat davati upute o obavljanju zikra, pored obavljanja serijatskih naredbi.

          10. S takvim osjecajem, odstranjujuci sve osim trazenja Bozijeg ( dz. s. ) zadovoljstva, pristupa se u zikr.

           11. Taj odnos izmedzu sejha i dervisa zove se nisbet. Taj nisbet mora biti postovan s obje strane uz poslusnost dervisa.

               Covjekova dova je svjetlost ( nur ) u njegovom srcu, pa tko hoce neka rasvijetli svoje srce. Na takav nacin svi tarikati javno  ( zahir ) teze takvim rasvijetljenim srcem, a i sustina i cilj su im isti.

                Ocistiti dusu je isto sto i izlijeciti tijelo od neke bolesti, pa kako se mogu upotrebljavati za lijecenje bolesnika osim s nadzorom i paznjom iskusnog lijecnika, isto tako se ne moze obaviti ni ciscenje bez prisutnog dobrog covjeka, iskusanog u ciscenju svoje duse, jer samo odgojeni ljudi mogu drugog odgajati i drugom u odgajanju uzor biti. Odgajatelj treba da ono sto misli i kaze i djelom svojim potvrditi.  U prvom redu, zadaca odgajatelja je da nastoji da uredi nefs odgojnika ( terbije-i nefs ) i da mu dusu ocisti ( taswije i ruh ). Ako u tome uspije, zagarantirano mu je Kur'anom spasenje: Qad efleha men zekkaha.

          Svaki dervis,prije nego stupi u tarikat,mora biti na serijatskom putu, a to znaci da, osim obavljnja serijatskih propisa i odredaba, mora od sebe odbaciti sirk kufur, dzehl, cinjenje velikih grijeha, kibur, pohlepnost i pozudnost za dunjalukom, strast, srdzbu, zavidnost, i tek onda stupiti u tarikat i uputiti se u ibadet.

     Tko odabere da pravim putem stupi u tarikat, imat ce castan i krijeposan zivot, koristan za njega, njegovu rodbinu i sve ljudsko drustvo, imat ce mir u dusi i spokojan zivot.***** ( Iz djela: 'Abd el Qadir ghejlani; Hasb -i hali salik. )

                 

 

 

 

 

 

SEJJIDI SUAD MUTEKIJA
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KONTAKT
Javite nam se putem E-mail adrese: sokak57@gmail.com ili putem privatne poruke.

Sadrzaj postova :
1. Ilmihal za svakog muslimana i muslimanku
2. Hudba hazreti Alije
3. Islamska uljudnost
4. Prinsipi tolerancije u islamu
5. Podsjednik u kurbanu
6. Sjecanje na umrle ibadetom 1,2,3 dio
7. Muradi bismile
8. Ilahije
9. Dani u sedmici
10. Sest vidova vjerskog ekstremizma

Sadrzaj postova :
11. Zikr I Irsad 1.i 2. dio
12. Asure.
13. Rifaiski Tarikat u Sarajevu
14. Kijam zikr u Naksibendijskim tekijama
15. Bektasijski Tarikat u Sarajevu
16. Sve Mehdije do danas ili od Kerbele do danas 1. i 2. dio
17. Kako je u nasoj Bosni ?


BROJAČ POSJETA
99068

Powered by Blogger.ba