SEJJIDI SUAD MUTEKIJA

Posjetite moje blogove: 1. http://kuranjelijek.blogger.ba/; 2. https://sejjidisuadmutekija.blogspot.ba/

11.11.2009.

ZIKR I IRSAD 1. dio

Zikr i irsad  su arapske rijeci iz Kur'ana i dva su stuba tesawwuf-a i tarikat-a. Mali tesawwufsko- tarikatski rijecnik koji slijedi, ovako nam ih predocava:      

      Zikr - izgovaranje Bozijih imena i razmisljanje o Njemu, prizivanje Allaha, slavljenje Bozijeg imena. Zikr moze biti zajednicki i pojedinacni, no najcesci oblici su : zikr-i dzehri ( glasni zikr ), zikr-i lisani ( verbalni zikr ), zikr-i kalbi ( zikr samo srcem ), zikr-i khafijj ( skriveni zikr ), i zikr-i da'im ( stalni zikr ). 

      Irsad - upucivanje u derviski red, budjenje nekog iz duhovnog nemara, osposobljavanje dervisa za vodica dervisima - pocetnicima, proces vodjenja i odgajanja ( murida ) od strane sejha (mursid ).

     Kao sto postoji poucavanje o namazu, tako isto postoje i pouke o zikru i irssadu na orijentalnim jezicima, sto se je provodilo i na nas jezik. To je, zapravo, dio tekijske literature. U ilahijama nailazimo na duboke sufijske misli i prakticna upustva za primjenu islama. Putem tarikata sve do nasih dana, u toj literaturi cuvali su se i propisi akaida, fikha i tome slicno.

      U zborniku o tarikatskim stupnjevima ('sejr el - suluk, Sarajevo, 1986. ) sabrano je vise radova vezanih za zikr i irsad. Ovdje cemo ih nabrojati:

 1. Abdul - Kadir Ghejlani, El- metleb fi meratib el - tarikah ( Potrebno znaje o tarikatskim stupnjevima ), Kitab el - esrar ( Knjiga tajni );

2. Mustafa Fevzi, Ogledalo svemira;

3.Hafiz Khulusi, Mizam el nufas;

4.Sejh Sejjid Muhj el - Din Ensari, Wedzis destler ( Kratki dersovi );

5. 'Abdel el - Kadir 'Isa, Prenosenje dozvole ( izun ) kod primanja tarikata od sejha;

6. Hasan Sirazi, Znacaj medjlis- zikra;

7. Muhamed el- Fekki, O sedam mekama iz knjige tesawwuf;

8.Ders-i men 'aref;

   Autori navedenih sastava su iz raznih gradova gdje zive muslimani. Javljali su se u razlicitim vremenima. Oni pripadaju raznim tarikatima, jer postoji dvnest priznatih tarikata, iako je tesawwuf jedan.

Pojedini tarikati strogo paze na propise vlastitog tarikata, ali ima i onih koji zanemariju te propise. Dogadja se i mjesanje pravila ( usul )i redosljeda u halki zikra. I migracija stanovnistva ima odraza na tarikatske djemate. Za pozaliti je i sto tarikat nema svoj referat u vjersko prosvjetnoj sluzbi Starjesinstva Islamske zajednice.

        Ovdje donosimo dijelove prijevoda iz slijedecih radova o zikru i irsadu:

- El - Matleb fi meratib el-tarikah,

-Hasb-i hal- i salik

-Prenosenje dozvole ( izun ) kod primanja tarikata od sejha,

-Znacaj medjlis-i zikra,

-Sedam mekama iz knjige tesawwuf,

-Ders- i men 'aref,

Bismillahir-rahmanir-rahim

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je Boziji salavat na Muhammeda, njegov rod i sve njegove ashabe

Prvi mekam: La ilahe illa Allah.

Drugi mekam: Allah.

 Treci mekam: Hu.

Cetvrti mekam: Hakk

Peti mekam; Hajj

Sesti mekam: Kajjum.

Sedmi mekam: kahhar.

      La ilahe illa Allah, La ma bude illa Allah, znaci: Nema Boga osim Allaha; Niko ne zasluzuje obozavanje osim Allaha.

     Allah znaci; La mewdzude illa Allah ( nista ne postoji osim Allah ). Hu  znaci: La ilahe ghajruhu ( Nema drugog Boga osim Njega ).  Hakk  znaci: Stvarna istina .     Hajj   znaci : Z i v i, od kojeg zavisi zivot svega stvorenog.  Kajjum  znaci : Obdrzavatelj nebesa i zemlje i onoga sto je izmedju njih. Kahhar  znaci : Onaj koji sve savladava,  vlasnik beskrajne moci. A Allah je pomagac za upucivanje.

   Prvi mekam: Nesf-i emmareh- dusa sklona zlu, Sejr ila Allah-put do  spoznaje Allaha, 'Alem-i sehadeh - vidljivi svijet. Mjesto: prsa. Hal ( stanje )- sklonost prema zabranama. Vezuje se za Seriat.  Nur (svjetlo)-plavo. Zikr: La ilahe illaaaa Allah.

   Drugi mekam: Nefs-i lewwameh- dusa koja sebe kori.Sejr ila Allah- put spoznaje Allaha. 'Allem-i berzah - medjusvijet. Mjesto: srce. Stanje- ljubav,mehabbet. Vezuje se za Tarikat. Svjetlo -crvenkasto.  Zikr: Allah.

    Treci mekam: Nefs-i mulhimmeh-dusa nadahnuta. Sejr ila Allh - put do spoznaje Allaha. 'Alem-i erwah - svijet dusa, nevidljivi svijet. Mjesto: dusa. Stanje- ljubav. Vezuje se za Ma'rifet. Svjetlo- crveno. Zikr; Hu.

      Cetvrti mekam: Nesf-i mutme'ineh- dusa smirena. Sejr me'a Allah- put sa spoznajom Allaha. 'Alem-i hakikah Muhammedijjeh-svijet Muhamedove stvarnosti. Mjesto: tajna. Stanje- wuslet ( stizanje ). Vezuje se za Hakikat. Svijetlo- bijelo. Zikr: Hakk, Wehhab.

      Peti mekam: Nesf-i radijeh-  zadovoljna dusa. Sejr fi Allah- put spoznaje Allaha. 'Alem-i Lahut- svijet Bozanske prirode. Mjesto: tajna tajne. Stanje- ghina ( bogastvo ). Vezuje se za Sirrun lehu. Svjetlo- zeleno. Zikr: Hajj, Wahid.

      Sesti mekam: Nesf-i merdijjeh- dusa s kojom je Bog zadovoljan. Sejr;an  Allah-put do spoznaje Allaha. 'Alem-i sehadet- vidljivi svijet. Mjesto; hafijj. Stanje- hajruhu ( cinjenje dobra ). Vezuje se za: Seriat. Svijetlo-crno.  Zikr : Kajjum, Ehad.

      Sedmi mekam: Nefs-i kamileh we safijeh- savrseno, cista dusa. Sejr bi Allah- put sa spoznajom o Allahu. 'Alem-i wahde me'a el-kethreh-svijet jednosti sa mnostvom. Mjesto: akhfa. Stanje- beka ( vjecnost ). Vezuje se za Djem'. Zikr: Kahhar. Samed.

      Zikrovi

1. Zikir salikin: 'Alem-i mulk; La ilahe illa Allah.

2. Zikir'askin: 'Alem-i melekut; I lla Allah, Allah, Allah.

3.Zikir wasilin: 'Alem-i dzeburut; Allah, Allah

4. Zikir; 'Alem-i Lahut; Hu, Hu,

    Prvi zikr je nasut. To je, 'alem-i mulk, sfera ( svijet ) Azraila (a. s. ), a to je: La ilahe illa Allh, Muhammed resul Allah.

Drugi zikir je: La ilahe illa Allah. To je zikir 'alem-i melekut, svijet Mikaila ( a. s. ).

Treci zikir je: Allah, Allah. To je 'alemi-i djeberut, svijet Dzebraila ( a. s. ).

Cetvrti zikir je: Hu, Hu. To je 'alem-i Lahut, naziva se jos i alem-i Huwaijje, svijet Israfila ( a.s. )

Iz djela: 'Abd el - Kadir Gejlani: El- Metleb fi meratib el- tarikah.

 

                            Prema imamu Dejlemiji, u hadisu stoji de je sejh u svom narodu kao pejgamber u svom ummetu. Ebu Jezid Bistami je rekao: " Ko nema sejha, njegov sejh je sejtan." U hadisu stoji: " Budi na dunjaluku kao garib ili prolazni putnik, i ubrajaj sebe da si od mrtvih." U hadisu dalje stoji: " Ljudsko srce je Allahovo (dj,s, ) prijestolje. Allah ne gleda na vas izgled i na vas dunjaluk, tj.mal, nego gleda u vasa srca i vasa djela".

                               Za zikir je vazno slijedece: pripremiti srce; istighfar ( traziti oprost grijeha ); poniziti svoj nefs; prouciti FATIHU ; sure IHLAS ; sjetiti se smrti; sjetiti se veze sa sejhom; spominjati ALLAHOVO ime ( zikir ); izricito govoriti da su ti Boziji rizaluk i merhamet potrebni ii da to trazis; da srcem cinis; tj. spominjes Bozija imena.

          U pogledu izvrsenja zikra,potrebno je uvijek imati vezu sa sejhom i po njegovim uputama postupiti.

                     Navesti cu Hatmu " Hadjigana" koja je utvrdjena u gotovo svim tarikatima i obavlja se ovim redom:

               izgovoriti 5 ili 15 ili 25 puta istigfar;  prouciti -7 puta Bismille i Fatihu;  prouciti- 100 puta Salavat -i Serif; prouciti- 79 puta s Bismillom sure Elem nesrahleke; prouciti 1001 puta sa Bismillom sure Ihlas; prouciti - 7 puta Fatihu; prouciti - 400 salavata; i prouciti dovu skruseno i zamoliti Allaha ( dz.s. ) za MILOST I HIDAJET ( uputu ).

                   U TARIKATU ima 11 mesela ( pitanja ) koja se zovu Hasib -i hal onoga koji stupa u tarikat:

            1. Svaki dervis treba da zna da ima slobodnu volju i da tu slobodnu volju moze upotrebiti u raznim ogranicnim mogucnostima kako hoce, ali, kako je Allah ( dz. s. ) dao razum covjeku, on moze da misli i da vidi koji je spasonosan put za njega na dunjaluku i ahiretu. Svako razumije da su opacine, razvratnost i zivotinjske pozude put koji vodi dusevnoj, tjelesnoj i imovnoj propasti.

          2. S obzirom na navedeno, razumljivo je da ce covjek traziti spas dusi i tijelu i da ce ici putem koji vodi Bozijem ( dz. s. )  RIZALUKU ( zadovoljstvu ) a uklanja ga od zivotinjskih pozuda, nagona i tjelesnih uzivanja koja mu prstavlja sejtan i njegov nefs.

          3. Predano i  odano treba Bogu ( dz. s. ) ibadet ciniti, na Njega oslanjati ( tewekkul ), U Njega se uzdati i iz dna duse govoriti: La ilahe illa Allah.

          4. Kako ce murid pristupiti zikru i kako ce u svakom slucaju nastupiti, uputiti ce ga u tome njegov sejh.

          5. Covjek kao razborito bice mora da manifestira svoje zelje i da obavlja svoj rad dostojno i prikladno covjeku, a da oni ni u kom pogledu ne bude oduran i odvratan i slican zivotinji koja ide za svojim plijenom. Posto su izvori opacina i nepogoda strasti, mrznja i ljutnja- glavni koji vode u provaliju i onoga i ovoga svijeta, dervis mora nastojati da u dunjaluckom saobracaju ne ispoljava ni jednom od navedenih.

           6. Sejh prenosi na dervisa obavljanje zikra po njegovom shvatanju, duhovnoj jacini i upucuje ga na " hulus " ( iskrenost ) i vjernost.

            7.Covjekovo srce je cisto kada mu je dusa cista, a dusa ce biti cista kada se drzi ppohvaljenog ljudskog cudoreda ( ahlak hamideh ), i kad otkloni lose vladanje ( ahlak dhemimeh ) u kojem se ispoljavalju zivotinjski nagoni nefsa.

            8.Tako cist i iznutra opran, dervis treba pristupiti zikru koji je u nekim tarikatima tajni ( siri ), u nekim javni ( dzehri ), a u nekim skriveni ( hafijj ).

            9. Sejh ce pristupniku u tarikat davati upute o obavljanju zikra, pored obavljanja serijatskih naredbi.

          10. S takvim osjecajem, odstranjujuci sve osim trazenja Bozijeg ( dz. s. ) zadovoljstva, pristupa se u zikr.

           11. Taj odnos izmedzu sejha i dervisa zove se nisbet. Taj nisbet mora biti postovan s obje strane uz poslusnost dervisa.

               Covjekova dova je svjetlost ( nur ) u njegovom srcu, pa tko hoce neka rasvijetli svoje srce. Na takav nacin svi tarikati javno  ( zahir ) teze takvim rasvijetljenim srcem, a i sustina i cilj su im isti.

                Ocistiti dusu je isto sto i izlijeciti tijelo od neke bolesti, pa kako se mogu upotrebljavati za lijecenje bolesnika osim s nadzorom i paznjom iskusnog lijecnika, isto tako se ne moze obaviti ni ciscenje bez prisutnog dobrog covjeka, iskusanog u ciscenju svoje duse, jer samo odgojeni ljudi mogu drugog odgajati i drugom u odgajanju uzor biti. Odgajatelj treba da ono sto misli i kaze i djelom svojim potvrditi.  U prvom redu, zadaca odgajatelja je da nastoji da uredi nefs odgojnika ( terbije-i nefs ) i da mu dusu ocisti ( taswije i ruh ). Ako u tome uspije, zagarantirano mu je Kur'anom spasenje: Qad efleha men zekkaha.

          Svaki dervis,prije nego stupi u tarikat,mora biti na serijatskom putu, a to znaci da, osim obavljnja serijatskih propisa i odredaba, mora od sebe odbaciti sirk kufur, dzehl, cinjenje velikih grijeha, kibur, pohlepnost i pozudnost za dunjalukom, strast, srdzbu, zavidnost, i tek onda stupiti u tarikat i uputiti se u ibadet.

     Tko odabere da pravim putem stupi u tarikat, imat ce castan i krijeposan zivot, koristan za njega, njegovu rodbinu i sve ljudsko drustvo, imat ce mir u dusi i spokojan zivot.***** ( Iz djela: 'Abd el Qadir ghejlani; Hasb -i hali salik. )

                 

 

 

 

 

 

SEJJIDI SUAD MUTEKIJA
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KONTAKT
Javite nam se putem E-mail adrese: sokak57@gmail.com ili putem privatne poruke.

Sadrzaj postova :
1. Ilmihal za svakog muslimana i muslimanku
2. Hudba hazreti Alije
3. Islamska uljudnost
4. Prinsipi tolerancije u islamu
5. Podsjednik u kurbanu
6. Sjecanje na umrle ibadetom 1,2,3 dio
7. Muradi bismile
8. Ilahije
9. Dani u sedmici
10. Sest vidova vjerskog ekstremizma

Sadrzaj postova :
11. Zikr I Irsad 1.i 2. dio
12. Asure.
13. Rifaiski Tarikat u Sarajevu
14. Kijam zikr u Naksibendijskim tekijama
15. Bektasijski Tarikat u Sarajevu
16. Sve Mehdije do danas ili od Kerbele do danas 1. i 2. dio
17. Kako je u nasoj Bosni ?


BROJAČ POSJETA
106162

Powered by Blogger.ba