SEJJIDI SUAD MUTEKIJA

Posjetite moje blogove: 1. http://kuranjelijek.blogger.ba/; 2. https://sejjidisuadmutekija.blogspot.ba/

13.11.2010.

KRATAK ISTORIJSKI PREGLED O POSTANKU KADERIJSKE TEKIJE U SARAJEVU

                  Obradjujuci tekije vidjeli smo da su dosle ovim redom : prvo su dosle Mevlevije, drugo su dosle Halvetije a tek iza njih Kaderije. Bila je i peta ona Bistrigina. Dosada se nije niko zabavio sta je istorijski uzrok da su dosle ovim redom. Jedino se zna da je Mevlevijska tekija dosla prva pa onda ostale ovim gore redom. Isa - beg je bio Mevlevija, jeli bilo iza njega drugih..., zasto je Skender - pasa bio Naksibendi, pod kakvim uticajem...? zasto je Gazi - Husrefbeg bio Halvetija, ne mozemo tacno znati, jedino mozemo nesto ukratko ovdje da kazemo za Kaderije.   

                    Kaderijska tekija je kao podsjecaj na nekada kada je Silahdar Mustafa - pasa sa Sultanom Muratom IV, bio u Bagdadu :

  ....... kada je sultan Selim zarobio halifu u Kairu on je njega odveo u Carigrad i od njega uzeo one emanete, no, u Misiru on je bio jedna vrsta suznja. Kada su Mongoli osvojili Bagdad on je umakao njima ispod sablje i dosao na kraju u rukama turskih oficira Cerakise i Memaluk, koji su vremenom preuzimali vlast u egiptu. Za vrijeme Selima I dobio je titulu Nekibul - esraf za te krajeve. 

                       Selimov sin Sulejman osvojio je Bagdad 1534. god. U to vrijeme situacija u Bogdadu bila je vrlo teska. Gejlaniska porodica zestoko se je borila protiv Perzijanaca koji su zavladali Bagdadom 1508. god. i mnogo je porodice izgunilo Gejlanija od Perzijanaca - Si'ija. Kada je Sulejman unisao u Bagdad 2. decembra 1534. kao pobjednik te mu je porodica Gejlani ukazala veliku dobrodoslicu i bila na njegovu stranu.

                     Sultan Sulejman dosao je 26. marta 1535. na grob H. Gejlani sa svojom svitom - pratnjom oficira i muftijom, skupio je svu ulemu Bagdada i poslije klanjanja ikindije - namaza naredio je Sultan da se dade cast " Nekibul - esrafa ", prvaka esrafa Sejjidu sejh Zejnuddinu - kebir. Carski ferman dat mu je na turskom jeziku, koga je Ibrahim vaiz preveo na arapski jezik :

                     " Sejh Zejnuddin Gejlani, neka njegova cast traje... Poslije pozdrava mi vam predajemo da budete Nekib Esrefa - povjerinik roda casnog u Bagdadu. Neka Allah cuva Bagdad. Mi vam dajemo da vi ocjenjujete dokumente Sejjida roda H. Hasana i Husejina, jeli to dokument i dokazano, i da vi sprecavate da svako ne moze da nosi " zelenu boju ".

                        Murat IV vladao je 1638. i umro je u Bagdadu i naredio je da se Sa'fijska dzamija podigne blizu one Gejlani i napisao je na mermeru ov u.... trudio se je Murat Han... Onaj koji kod cara pribran, cija je rijec makbul - na koga padaju carski pogledi i evo :

                        SILAHDAR  MUSTAFA - PASA sin Hadzi Sinanov iz Sarajeva, koji posla sredstva za oporavak tekije u Sarajevu.

                                                                        * * * * *

                           Celebiju su cijenjeni u turskoj vlasti i on je poslao sablju svim carevima.

                            Danas kao 16 po redu od Nekibul - esrefa u Turskoj su Jusuf ibn Abdullah Gejlani i Burhainuddin - ibnu Rahman Gejlani i on ce naslijediti Jusufa. Za Sarajevo u Bosni hudzdzet su povjerili alimu H. Fejzullahu Hadzbajricu.

       *) Predavanje preneseno sa magnetof. trake poslije dersa Mesnevije februara 1975. god. Mesnevihan H. Fejzullah Hadzibajric.

 

 

 

 

 

 

 

SEJJIDI SUAD MUTEKIJA
<< 11/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KONTAKT
Javite nam se putem E-mail adrese: sokak57@gmail.com ili putem privatne poruke.

Sadrzaj postova :
1. Ilmihal za svakog muslimana i muslimanku
2. Hudba hazreti Alije
3. Islamska uljudnost
4. Prinsipi tolerancije u islamu
5. Podsjednik u kurbanu
6. Sjecanje na umrle ibadetom 1,2,3 dio
7. Muradi bismile
8. Ilahije
9. Dani u sedmici
10. Sest vidova vjerskog ekstremizma

Sadrzaj postova :
11. Zikr I Irsad 1.i 2. dio
12. Asure.
13. Rifaiski Tarikat u Sarajevu
14. Kijam zikr u Naksibendijskim tekijama
15. Bektasijski Tarikat u Sarajevu
16. Sve Mehdije do danas ili od Kerbele do danas 1. i 2. dio
17. Kako je u nasoj Bosni ?


BROJAČ POSJETA
106162

Powered by Blogger.ba