SEJJIDI SUAD MUTEKIJA

Posjetite moje blogove: 1. http://kuranjelijek.blogger.ba/; 2. https://sejjidisuadmutekija.blogspot.ba/

20.05.2018.

NAČIN DA SE POSTIGNE SREĆA IZMEĐU MUŽA I ŽENE

Postizanje braćne sreće nije teško , ali to morabiti neke stvari koje se odnose na život , da se u braku to postigne , a ipak smo pronašli mnogi se parovi žale na pogoršanje , problema i svađa .a nisu u stanju da shvati partnera , tako da u ovom članku ććemo spomenuti neke od načina za postizanje sreće između supružnika .

RAZUMNOST UDALJAVANJA

Umoran od nekih parova , jedni od drugih , jer su većinu vremena na istom mjestu , dom , a to smanjuje žudnju njednu od drugog , i stalno trenje između njih uzrokuje mnoge probleme koje ubijaju sa protokom vremena , ljubavi i topline u kući , tako da je bolje da se razdvoji par tokom dana za neko vrijeme , das se bave njihovim aktivnostima koje vole , nema štete ako muž napusti suprugu da radi u drugoj sobi, dok bavljenje sportom van kuće u vrtu , ili jedan odzasebnih prostorija u kući ,a ne mislim na udaljenost, samo na druge prostorije , ali razgovor na daljinu ne postoji ; Postoji potreba za dosta pitanja između para . To je teško i otuđuje jedni od drugoga .

RAZUMJEVANJE

To nije u redu da se podvrgnu bračni odnos prema zahtjevima muža i samo njegovih želja ,ili samo želja supruge ., a jedna od stranaka da se smatra ugnjetavana i da joj se čini nepravda i da da se suzbije u smislu ovog stanja , na način kroz njihov razgovor da se usvoji razumjevanje , bilo obićno ili kontravezno , mora se poštivati jedno drugo , da nebi došlo do ugrožavanja braka i ugrožavanja supruga da se razvede od svoje supruge .ili premlačivanja, kučnog pritvora , ne iskorištavati siromaštvo supruge od strane muža i da ne degradira svoje vrijednosti .

OSLOBODITI SE RUTINE

Dnevne rutine i monotone aktivnosti koje se sprovode u kući, zapravo dovode do dosade , i elimitirati ili smanjiti ga s vremena na vrijeme, a to mogu biti neke manje promjene , ako supruga promjeni stil oblaćenja ili izgleda , supruga da vjeruje mužu ako mu je nekad potrebna tišina ,, ili da se ne obazire na njega ako on rješava neke probleme , da se ne uključuje u to , nije pogrešno uvjerenje da se ne šali sa mužem ili da pričaju viceve , šale , neka unese nove aktivnosti u naćin komunikacije s mužem. Sa mužem neka ide u šetnju ili suprug da joj pošalje buket cvjeća za suprugu ,neke druge stvari koje se mogu činiti da se bračni život riješi rutine .

— Ako suprug ne voli da razgovara sa ženom kad se osjećaw ljutit ili tužan , kao i mnogi muškarci, žena neka ne insistira da zna razlog za njegovo loše stanje , a za razliku, čovjek mora da shvati neke od karakteristika kojeon može vidjeti kao i obične ili jednostavne ,u ženi , koja voli da sluša što se govori ili dešava . Neke žene takođe nevole ometanje svog muža da ne izražavaju svoja osjećanja ili čak tokom porodičnih sesija .

20.05.2018.

KAKO SE RIJEŠITI SUMNJE SVOG SUPRUGA

Sumnja je emocionalno stanje koje je nesigurnost na činjenicu da je određenu stvar doživlavaju na ljudski način ,bilo muško ili žensko za njegova života , a kaže da je mentalna bolest koja neki ljudi hronično pate do iznad normalne granice , i dovodi do malaksalosti , tuga , depresija , može se razviti , dovesti često do osjećaja izolacije, koja igra kljućnu ulogu u smanjenju porodice i drugih odnosa , vrste sumnje su normalne sumnje i paranoje , a sumnja među parovima od najčešćih vrsta sumnje , a u ovom članku čemo govoriti o konkretnoj temi , i mi ćemo navest neke naćine Da se rješite toga .

— RAZLOZI ZA SUMNJU

Mnogi razlozi sumnje ,u cjelosti su psihološka stanja , to je osjećaj poremećaja na osnovu pogrešnih razmišljanja i uvjerenja lažna , kao i zatucana razmišljanja , a okolina je veliki uticaj u donošenju istine o osobi i drugima , pored odgoja i i obrazovanja , što ga čini imperativ za pojedinca da nisli Na određen način , roditelji uzimaju kao uzorak .

SUMNJA U BRAČNOM ODNOSU

Svaki bračni odnos sa mnogim od sastojaka i osnovne potrebe da bi se osigurao njegov uspjeh , moguće je da su mnoge stvari koje tresu stabilnost ovom životu na takav način da se živi život negattivan i bnormalan način , a možda i nesigurnost od najveći problema i najčešći među parovima , posebno sumnja čovjeka u svoju ženu , što je gleda u njenim postupcima i njenim riječima , mobilnim telefonom i pitanja o svim detaljima njenog života , možda je prešlo u ljubomoru , ili nedostatak povjerenja , što je temelj normalnog odnosa s suprugom , ima negativan uticaj na djecu ; jer žene su osjetljive na ovo specifično stanje

ELIMIŠITE SUMNJE

— Neki lijek i lijekove propisuju ljekari ; za one koji imaju ovaj problem , i trbaju lijrčiti zablude i halcunacije .

— Razumjevanje , i razumjevanje izmađu dvije strane će smanjiti problem i riješiti ga .

— Otvorenost društvu i prođirenje horizonta razmišljanja

— Tražiti vanjsku pomoć, poput porodice ili roditelja, ili tražiti psihološko savjetovanje

— Približiti se mekom dijalogu bez galame i glasne vike i drugih ružnih rijeći .

— Pouzdanost rijeći koje su dovele do sumnje i postupaka žene prema suprugu .

Treba napomenuti da se sumnja udvostručuje , i jedan od glavnih uzroka razvoda u većini zemalja širom svjeta , kao što je porodica, koja će se raspasti zbog toga i , i gube obje stranke vjerovanje u sebe i u život . , a tako će biti teško i za supruga , da možda ta sumnja koju ima , ima glavnu ulogu u rušenju i svoje djece .

20.05.2018.

KAKO DA OJAČATE SVOJU LIČNOST ISPRED SVOGA MUŽA

SNAGA ŽENSKE LIČNOSTI

Smatra brak je zajednički život između muža i žene i trebalo da se zasniva na ljubavi razumjevanja , poštovanja i ljubavi u kojoj pružaju sreću sa obje strane , sa pravom svo vrijeme bez kontrole jedno drugoga ,i da se to ne nameće i neimplementira . Mnogi supružnici nameću svoja mišljenja o ženama svo vrijeme , i ne dozvoljavaju im da izraze svoje stavove , ili da budu nezavisne ličnosti , tako da je neophodno da supruga bude jaka ličnost , koja može izraziti svoje mišljenje slobodno ispred svog muža i ne zamračiti njenu ličnost, slabost , i ovdje dolazi uloga žene u cilju jačanja njene ličnosti .

— SAMOPOUZDANJE :

To je jedna od najvažnijih stvari koje ženu čine ličnom pred svojim suprugom , a samouvjerena žena može njenu ličnost i povjerenje razviti, da je muž uvažava .

— SPOSOBNOST DOBROG RAZGOVORA :

Sposobnost žene se odražava u dobrom razgovoru na veoma intelegentan način , i taktićnim pristupom tom razgovoru , i to naćin kako to čini intelegentna žena kao snažna ličnost , tako da razgovor usmjeravate na logićne argumente , i da sa minimalnim raspravama ne prekinete granicu razgovora , i da se povućete sa minimalnim gubitcima iz rasprave da nebudete poraženi .

— BUDITE PAŽLJIVI U DONOŠENJU ODLUKA

Kada je žena odlučila da neće odustati od svojih principa , ispred čovjeka , on inplicitno shvati da je ispred njega snažna ličnost , sa mnogo učtivosti , jer žena koristi mogućnost svog prava da njen muž nemože činiti ono što želi .

— ODLUČNA I LJUBAZNA

Te mora biti jaka ličnost sa velikom ljubaznošću , blagosti , i takta , da neizgleda neodoljiva i neprirodna i autoritarna , jer čovjek mrzi autoritarne žene , ali voli jake žene, na taktičan naćin kad vode razgovor , tako da žena bude jaka ličnost i na taktićan naći slušaju i šute tokom razgovora sa suprugom, a ne da podiže glas preko njegovog , i da govori i izražava svoje mišljenje na veoma lijep način

— OPTIMIZAM

Žena sa snažnom ličnošću je žena koja ima nadu , optimizam , i budućnost za život , i nema negativnu energiju prema stvarima , tako da ona nikada neće pasti .

— USPJEH U PRAKTIČNOM ŽIVOTU

Uspješna žena u njenom životu , u radu sa svojim kolegama , njen muž smatra da ima jaku ličnost i poštovanje koje prevazilazi sve okvire .

20.05.2018.

KAKO BITI JAKA SA SVOJIM MUŽEM?

LIČNOST ŽENE

Kako je lijepo biti žena sa snažne ličnosti , um , svjesnost , i vizija kako bi ona mogla napraviti istu slavu , i letjeti sa svojim sposobnostima kroz ovosvjeski život , i biti u mogućnosti da joj svi oko nje lete ka izvrsnom uspjehu , ali nažalost ima mnogo žena pate od problema zavisnosti i prekomjerne povezanosti sa mužem .

Važno je napomenuti da muškaraci ne vole emocionalnu ovisnost o njima , a može prihvatiti žene koje su trajno u odnosu sa njima , jer to smatraju znakom slabosti u svom karakteru , jer par procjenjuje da je ugrožen od žene, o ovo ponašanje stvara dojam da je samo oženojo i da nije zrela da ima svoj udio u zajedničkom životu .

OPREZNI BUDITE U KULTURI PONAŠANJA I GOVORA

— Mora žena da bude obrazovana, sposobna za uspješan dijalog sa mužem , ako nešto raspravlja sa njime , neki partneri vole dijalog sa svojim suprugama i konsultovati seo nekih stvari , kao đto on voli da ima jedan jasan odgovor na njegova pitanja , i nove ideje o tome koja govori o najboljem izboru koju muđ predlaže .

BUDITE STRPLJIVI ; MUDROST ; RACIONALNOST

— Žena mora prije nego đto razgovara sa svojim suprugom, o bilo kojoj temi i redosljedu , razmislite o načinu rasprave , o problemima i stvarima koje ga ljute ,morate se zajedno držati i biti jaki kako da rješavate probleme životne , stoga morate posjedovati veliku snagu da bi mogli preuzeti odgovornost za cijelu kuću , a onda je čovjek smatra da je oženio snažnu ličnost koja je u stanju nositi se sa uslovima života , da se prevaziđu poteškoće .

BRZINA , INTELIGENCIJA , SPOSOBNOST

— Tako da su žene u stanju da se bave problemima brzo , sa minimalnim gubicima , tako da izgledaju čovjeku impresivno , da su u stanju da prevaziđe konstantno i inteligentno .

OSLANJANJE

— Muškarci imaju tendenciju da su jake žene u stanju imajući u sebi odgovornost , koju može nositi van svog rada , ne tražeći za pomoć od njega , kao žena treba biti preokupirana sa radom na jačanju svoje ličnosti i povećanja samopouzdanja u sebi .

OČUVATI DOSTOJASTVO

— Ako ostavi ženu njen suprug iz bilo kojeg razloga , tako da postaje sama , a porijeklo odnosa koje su upotpunjivali i muž i žena jeilo kakvudni na druge , žene ne moraju prihvatiti bilo kakvu vrstu verbalnog zlostavljanja ili fizičkog .

ŽENE ZADRŽAVAJU NEKU PRIVATNOST

— Nije neophodno čovjeku da otkrije sve svoje stvari . Svaka žena ima neke od tajni koje drže za sebe i ona ih ne otkriva .

SVJESNOST ŽENE

Žena treba da ima visok nivo znanja o svojim pravima i dužnostima .

20.05.2018.

KAKO POSTATI JAKA DJEVOJKA?

JAKA LIČNOST

Poznata kao jaka ličnost kao lik koji ima sposobnost da preuzme odgovornost i može kontrolirati svoje postupke i emocije , a ne boji se da izraze svoje mišljenje i gledište , i biti uvijek spreman da prihvati sve što je novo i kvalitete koje dokazuje njeno postojanje i njenu sposobnost da i dalje kao mnogi ljudi žele da spoljašnji izgled karakteristika ovog lika kojeg djevojka u istočnim društvima koja su mnogo izložena mnogim pritiscima koji utječu na način gradnje karaktera i oslabiti ih , položaj im je negativan u njihovom životu i radu u zajednici , toliko su te djevojke u potrazi za različite načine , koji će im pomoći da su jake i to je ono o čemu želim pisati ovaj članak .

Pod prepostavkom da djevojka želi da postane jaka , da se oslanja na sebe , a ne na druge koji će im umjesto njih donositi odluke o njima samim , poništavati njihov lik i prisustvo i postojanje , trebaju da razvijaju samopouzdanje i to da ga izznutra promoviraju , a ne smanjuju vrijednost svojih odluka , čak i ako se činilo da su trivijalani i beznačajani , da možete proči stvari koje uspješno stoje na putu , jer prolaze jednostavne stvari kao što je motivacija koja omugućava soućenje sa najvećim stvarima .

IZDRŽLJIVOST NA POSLU ; Djevojka mora ustrajati u svom radu , i uvijek stoji na marljivosti i uspjehu koji se nalazi u njoj , kako bi se dokazalo njezino postojanje i važnost uloge , znajući da je rad djevojke , prvi koraci koje čine nezavisnom , na osnovu istih , pogotovo ako to pomaže da razvije i ostvari svoje ambicije .

IGNORIŠITE NEGATIVNA MIŠLJENJA ; Djevojka je izložena mnogim kritikama koje mogu biti destruktivne i pogrešne , a ljudi samo kritiziraju ,i akom to nije ispravno stajalište ,tako da one nesmiju izgubiti iz vida da su te kritike i stavovi bezkorisni , i na ispravan način trebaju da uće iz svojih grešaka da bi prevazišle teške uslove na koje nailazi , i pokušati da isprave da se ne bi ponovile .

RAZVOJ SPOSOBNOSTI ; Djevojka mora naučiti kako se nositi s drugima , i da razvijaju svoju sposobnost da djeluju u svim stvarima koje stoje na putu , možete proćitati i biti uvijek spremni da uče iz pozicije drugih , a ne da napuste to podrućje da onaj koji stoji na putu , i sprećava da ga nastavi, kojim je krenula na taktičan i dobar način .

NASTAVAK UČENJA ; Kontinuirano potraga za učenjem , a ne da se zaustavi u određenoj fazi ili , trajna upornost na efikasan način ojača djevojkinu ličnost , nezavisnost ,i ne zavisi o drugima .

PONOSNA NA SVOJ USPJEH ; Djevojka treba da bude ponosna na svoj vlastiti uspjeh i da bude jaka i da dokaže drugima da se mogu osloniti na nju , jer ih može podržati u njihovim preprekama na putu i njihovim nevoljama, i da imaju njenu podršku i učešće .

20.05.2018.

Samopouzdanje žene

Samopuzdanje je jedan od kamena temeljaca za izgradnje snažne ličnosti , a povečanje samopouzdanja zahtjeva nekoliko koraka da postigne željeni nivo :

— Preuzmite odgovornost i uradite nove stvari sa životom pojedinačno bez oslanjanja na slučajnost ili bilo koga drugog .

— Samostalnost u donešenju stvari različitim alternativnim sredstvima kao što su reforma, izaći na večeru bez društva, studirati ili obuka u nekim nepoznatom podrućju , kao i neke druge stvari .

— Organizujte plan za postizanje određenog cilja u određenoj proceduri praćenja vremena , i radite na ovim koracima korak po korak bez izgovora .

— Da izvrši izazove bez obzira na pozitivne i negativne ishode .

— Od pouzdanih već izgrašenih pojedinaca tražiti njihovu pomoć za povečanje samopouzdanja.

JEDINSTVENI NAČIN ZA RAZVOJ U SNAŽNU LIČNOST UNUTRAŠNJA LJEPOTA

Raditi na postizanju unutrašnje ljepote , je veoma potrebna za žene , jer pokazuje vanjsku ljepotu ličnosti u suštini , jer može pokazati kroz izazvanu akciju , pojavu kao što jearogancija i dominantnost . s obzirom na vrijeme koje je potrebno da se poboljša unutrašnja ljepota , potrbno je mjeseci vremena , pogotovo ako se radi naličnoj misiji poboljšanja unutrašnje ljepote , potrebna je i godina dana.

DRUŠTVENA SARADNJA

Ona nastavlja da prestavlja jedan vid aktivne izgradnje jedne jake ličnosti , stavljajući se na raspolaga nje društvenoj zajednici , kroz razne vidove druženja , kroz zajedničke šetnje ,koje doprinose na sustav oko sebe — izgradnju sposobnosti da se samostalno angažuje za potrebe zajednice. Osim toga , druženje sa zajednicom ima i socijalni razvoj , i razvvija individuane sposobnosti da nauče kako da razgovaraju sa drugima i intrakciju sa drugima jer prisustvuje među njima .

VJEŠTINE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA POBOLJŠATE SVOJU LIČNOST

DRUGI NAČIN DA OJAČATE LIČNOST

Postoje različiti savjeti koju mogu predstaviti u kontekstu načina pomoći razvoja jake LIČNOSTI , ukljućujići

— Otverenost prema svjetu i učiti od drugih koji su u moru ljudi slušajući ih efektivno čini, da se osječaju njihovu važnost , što se odražava pozitivno in pomoći da dobiju isti interes za uzvrat .

— Razvoj individualne kreativnosti kroz širenje privatnih problema komunikacija sa članovima kruga imaju iste interese da djele zajedno ,povečava ličnu privlačnost i povečava samopouzdanje .

— Razviti liderske vještine , uključujući i međuljudske vještine , kao i motivisanje njih .

— Komunikacija s poštovanjem sa drugima odražava se i na privatni život ,čineči ih prepoznatljivim , a to poštenje , kao osnovna funkcija uključuje formiranje efektivne ličnosti .

09.05.2018.

ATRIBUT — VJERAN; KVALIFIKACIJA VJERNICI

SURE : AL – MUMINUN ; Ajeti : 1 do 11 ;

1. ” Ono što žele – vjernici će postići “

2. ” oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju ,

3. ” i koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju,

4 . ” i koji milostinju udjeljuju ,

5 . ” i koji stidna mjesta svoja čuvaju . –

6 . ” osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu , oni , doista , prijekor ne zaslužuju : –

7 . ” a oni koji i pored toga traže , oni u zlu sasvim pretjeruju — ;

8 . ” i koji o povjerenim im amanetima i obavezama svojim brigu brinu ,

9 . ” i koji molitve svoje na vrijeme obavljaju , –

10 . ” oni su dostojni nasljednici ,

11 . ” koji će džennet naslijediti , oni će u njemu vječno boraviti .

STRAHOPOŠTOVANJE OD MOLITVE ( STAJATI PRED BOGOM S DUBOKIM POŠTOVANJEM ) sure ( DŽuma : 59 ajet )

— ispuniti svoju dužnost, pokušati činiti dobra djela ,Njega obožavati , Ako ne vidite Boga , On vas vidi .

ODVRATITI SE OD PRAZNOG I BESKORISNOG
sura ( Furkan : 72 ajet )

— uvijek mislite ispravno , čist u svojoj prirodi , protiv nemoralnih stvari , ogovaranje , kletva , laganje odvratno , i opcesno ponašanje , biti biti prazan i bez koristan , nemoj te tepati , oponašati djecu , ZNANJE MORA BITI DOMINANTNO ,sura ( Muminun : 4 ajet ) ; ” da ne budeš prazan i nekoristan .”

— Ljudski život je najdragocjejniji kapital ,mto če dobiti pobjednik . Poslanik s.a.v.s. kaže : ” ljudi će ići naprijed prsima duboko u gaflet , no budući jednog dana bit će prevareni kad se govori o dva blagoslova pa kaće : ” Postoje dvije blagodati , ljudi su prevareni u procjeni tih blagoslova . Zdravlju i slobodno vrijeme . Prave ne profitabilan kapital svaki dan ,i znaće za štetu .

ZEKJAT

— Značenje ajeta : ” Vjernici su u stalnom čišćenju nije to samo u tehničkom smislu ” ZEKJAT ” znači nije ograničen na samo , moral , imetak ,bogastvo , i život u opštim uvjetima , treba da bude samo čišćenje . Dakle značenje ajeta koji slijedi ; ” Vjernici su oni koji sebe i druge pročiste u isto vrijeme . ZEKAT je jedan od pet ( 5 ) stubova islama. Musliman mora ispunjavati osnovne molitve . Allah dž. š. mu je dao određenu količinu imovine , svake godine da dadne siromašnima ,djeci , beskućnicima , davanje ovo je MOLITVA .

sura ( at –
Velika osobina vjernika je ZEKJAT .

OČUVATI SVOJU NEVINOST

— Ko može sebi da priušti da se vjenča . Ako neko ne može , neka priušti sebi POST . O SAMO HRANIM ŽENAMA ( NEUDATE )

sura ( Al – Nur : 32 i 33 ajet )

neudani i neudate , nemogu da se nose sa brakom , oni spadaju u zlo i može uzrokovati probleme u društvu . Osiguranje mira u društvu , uništenje zla , dužnost je biti oženjen . Neki misle da je udaja suprotna Sunnetu . naš Poslanik je upozorio one koji se ne žele vjenčati : ” Udaja je moj sunnet , ko odvraća od moga Sunneta nije od mene . ” sve to pokazuje da je ženidba čestitost života , i najveća pomoč . Među osobinama vjernika je ŽIVJET ČESTITO . Bludništvo , taj tip odnosa nije vjerski legitiman ,medicinski , etički ,pravno ,socijalno je zlo i grijeh , koji nanosi mnogo štete . PRELJUBA JE NAJVEČI GRIJEH NAŠE VJERE . Moral je jedan od naj važnijih stubova , prije svega ,” nečini drugima ono što ti nebi željeo da se tebi čini ( radi ) “

SIGURNOST , POUZDANOST , OBEĆANJE

— Nema sumnje naj istaknutije obilježje muslimana je POUZDAN ; I ISKREN ;

Muhammed s.a.v.s. i ostali poslanici ,su bili sa ovim osobinama . Poslanici su imali ove osobine prije nego su ih poslali među narode , ( zajednicu ).

sura ( Šuara : 107 ; 125 ; 143 ; 162 ; 178 ; )

Bili supouzdani u svakom pogledu . U Kur”anu svi su vjerovjesnici . Kur”an želi da imaš tu mogučnost . poslanik s.a.v.s. kaže : ” četri loše navike eliminiraju našu pouzdanost i pozorno govori . “postoje četri čudi , koji se nalaze u njima , ako je ta osoba , postaje čisti licimjer . tko je pronašao nešto od njih , ako ne poštuje sudbinu ( kadar ) — osobine u njemu , postoji nesklad . Pa dalje govori : 2 Jesu li lagali , ako nešto obećaju to se zaustavlja na rječima .

OSJEĆAJ POVJERENJA U DRUŠTVU OD VELIKE JE VAŽNOSTI . Taj nedostatak osječaja između članova društva će utjecati na jedinstvo i solidarnost . Prisutnost ovih značajki , ljudi gube , ruši im se sve , mir je poremečen .

JAVNE DUŽNOSTI i odgovornost moraju ispunjavati jednu od značajki koji će se dati na početku svojih poslova , biti iskren i pouzdan .

VIDJETI KUR”AN

— Allah dž. š. kaže u Kur”anu :

” Allah vam zapovjeda da odgovorne službe povjerite onima koji su ih dostojni povjerite im i kad ljudima sudite da pravično sudite . Uistinu je divan Allahov savjet — A Allah doista sve čuje i vidi .”

sura ( Al – Nisa : 58 ajet )

Sazivati ime Boga a neispuniti obečanje , govoriti, pokazivati , ime Allaha dž. š. s poštovanjem , veliko je djelo . Nema sumnje takav počinitelj zaslužuje najviše stroge kazne . Vjernik drži do obečanja , pogotovo s obzirom da obečanje ,zakleti se u ime Boga nije nužno , osim ako obećaš nezamislivo je da ga ne održiš .

ZADRŽATI SVOJU MOLITVU
Kvalifikacija ” VJERNIKA ” je : mora imati kvalitet u molitvi , molitva ima proceduru i manire .

— mora se imati duboko poštivanje prema molitvi ,

— obratiti pažnju na pet dnevnih molitvi ,

— molitve se obavljaju po raznim vremenima ,

— molitva se obavlja u pravovremenu i zahtjeva da se to obavi sa dubokim poštovanjem ,

NAJČISTIJE DJELO JE :

— donijeti molitvu na vrijeme ; Hadis : Buhari ; Muslim ;

09.05.2018.

ISLAMSKA MEDICINA

” O vjernici ,kad hoćete molitvu obavite , lice svoja i ruke svoje do iza lakata operite — a dio glava svojih potarite — i noge svoje do iza članaka . A ako ste džunubi , onda se okupajte ; a ako ste bolesni ili na putu ili ako ste isvršili prirodnu potrebu ili ako ste se sastajali sa ženama , a ne nađete vode , onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite i njima preko lica svojih i ruku svojih pređite : Allah ne želi da vam pričini poteškoće , već želi da vas učini čistim i da vam blagodat Svoju upotpuni , da biste bili zahvalni .

( El – Maiide : 6 )

QUR”AN je lijek koji nikada ne možete predozirati !

Mi duhovnu stranu naše matrijalne bolesti , je dostupna u našoj nelagodi . Tjera nas kroz naše živote , guši , zahtjeva od nas da se susrećemo sa mnogim događajima .

Allah dž. š. kao način dobivanja da se oslobodimo od bolesti daje Kur”anski ajet : ” — Reci : << On je vjernicima upustvo i lijek . — ….”

( Fussilat : 44 )

Čim se čovjek suoći sa negativnom situacijom , treba moliti Allaha dž. š. Bolesti , pregled problema , to što nam Bog nudi, moraju biti svjesni . Trebali bi biti zahvalni da ga pronađu ( lijek ) za zdravlje . Sve naše molitve Bog hoće da čuje, to ” moramo znati “.

” O ljudi , već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i upustvo i milost vjernicima . “

( Junus : 57 )

09.05.2018.

STVARI KOJE TREBA IMATI NA UMU ČITAJUĆI KUR'AN

STANJE ČISTOĆE :

” on je zaista, Kur”an pleminiti ; U Knjizi brižljivo čuvanoj — ; dodirnuti ga smiju samo oni koji su čisti — ,

( Al – Wakia : 77 ; 78 ; 79 ; )

MOLITI SE I DOBITI BOŽIJU MILOST :

” A kad se uči Kur”an , vi ga slušajte i šutite da bi ste bili momilovani . “

( Al – Araf : 204 )

ČITATI — UČITI POLAKO :

” Oni , koji ne vjeruju govore : >> Trebalo je da mu Kur”an bude objabljen čitav , i to odjednom ! << A ako tako se objavljuje da bismo njime srce tvoje učvrstili , i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo . “

( Al – Furkan : 32 )

PAMĆENJE I POSTUPANJE PO UČENJU :

” Knjiga koju ti objavljujemo blagoslabljena je ,da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili . “

( Sad : 29 )

POSTUPITI — USVOJITI TEVHID ( JEDINSTVO ) :

” ili malo više od nje , i izgovaraj Kur”an pažljivo , “

( Muzzammil : 4 )

SURA AL – MUZZAMMIL ( UMOTANI ) :

” O ti , umotani ! ( odnosi se na našeg Poslanika , Muhammeda s.a.v.s.)

09.05.2018.

BISERI MUDROSTI IZ KUR'ANA

IZBJEGAVAJTE NEJASNE STVARI :

” Ne povodi se za onim što ne znaš ! I sluh , i vid , i razum , za sve to će se , zaista , odgovarati . “

( Al – Isra : 17 )

RAZMIŠLJANJE O POSTOJANJU :

” >> Gospodar naš je onaj koji je u svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno , zatim ga ,kako da se time koristi , nadahnuo . << “

( Ta – ha : 50 )

TRAŽI POMOĆ KROZ STRPLJENJE I ODLUČNOST :

” Pomozite sebi strpljenjem i molitvom ,a to je , zaista , teško , osim poslišnima . “

( Al – Bekare : 4 )

MOLI ALLAHA ZA DOSLJEDNO VOĐENJE :

“ >> Gospodaru naš , ne dopusti srcima našim da skrenu , kad si nam već pravi put ukazao , i daruj nam Svoju milost ; Ti si , uistinu , Onaj koji mnogo daruje ! “

( Ali – Imran : 8 )

POKAJATI SE ZA GRIJEHE :

” Gospodaru moj . << — reče onda — >> ja sam sam sebi zlo nanio , oprosti mi ! << I On mu oprosti , On , uistinu , prašta i On je milostiv . “

( Al – Kasas : 16 )

09.05.2018.

PERSPEKTIVE ZBOG KOJIH SVAKI MUSLIMAN MORA PROČITATI KUR'AN

KUR'AN JE RIJEČ ALLAHA :

” A ako sumnjate u ono što ojavljujemo robu Svome , načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu ,a pozovite i božanstva vaša , osim Allaha , ako istinu govorite . “

( Al – Bekare : 23 )

KUR'AN JE BESKRAJNA MUDROST :

” Kada pustite žene , onda ih , prije nego što ispune njima propisano vrijeme za čekanje , ili na lijep načinzadržite ili ih velikodušno otpremite . I ne zadržavajte ih da biste im učinili nasilje ; a onaj ko tako postupi — ogriješio se prema sebi . Ne igrajte se Allahovim propisima i neka vam je na umu blagodat koju vam Allah daje , i Knjiga i mudrost koju vam objavljuje , kojom vas savjetuje , Allaha se bojte i da Allah sve zna — na umu imajte !

( Al – Bekare : 231 )

KUR'AN JE KNJIGA NAUKE :

” Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina , pa smo ih Mi raskomadali , i da Mi od vode sve živo stvaramo ? I zar neće vjerovati ?

( Al – Anbijja : 30 )

KUR'AN JE NAČIN ŽIVOTA :

“ Ova knjiga , u koju nema nikakve sumnje , upustvo je svima onima koji se budu Allaha bojali ;

( Al – Bekare : 2 )

KUR'AN JE PROZA :

” On tebi objavljuje Knjigu , u njoj sun ajeti jasni ,. Oni čija su glavnina Knjige ,a drugi su manje jasni . Oni čija su srca pokvarena — željna smutnje i svog tumačenja — slijede ono što su manje jasni . A tumačenje njihovo zna samo Allah . Oni koji su dobro u nauku upućeni govore : ” Mi vjerujemo u njih , sve je od gospodara našeg ! << — A samo razumom obdareni shvaćaju . “

( Al – Imran : 7 )

KUR'AN PREDSKAZUJE BUDUĆNOST :

” Bizantinci su pobijeđeni , ” ,, u susjednoj zemlji , ali oni će , poslije poraza svoga ,sigurno pobjediti ” ,, za nekiliko godina — i prije , i poslije , Allahova je odluka — i tada će se vjernici radovati .

( Al – Ankebut : 2 ; 3 ; 4 ; )

09.05.2018.

Sedam kvaliteta koje Allah voli

Bismillahir rahmanir rahim 1 . POKAJANJE ” I pitajute o mjesečnom pranju. Reci : >> To je neprijatnost . << Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju . A kada se okupaju , onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio . — Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste . “

( Al – Bekare : 222 )

2 . PREČIŠĆAVANJE

( Al – Bekare : 222 )

3. POBOŽNOST

“ Mnogobošcima s kojima imate zaključene ugovore koje oni nisu ni u čemu povrijedili , niti su ikoga protiv vas pomagali , ispunite ugovore do ugovorenog roka . Allah zaista voli pobožne . “

( At – Tawbe : 4 )

4 . DOBROTA I SAVRŠENSTVO

“ za one koji , i kad su u obilju i kad su u oskudici , udjeljuju , koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju — a Allah voli one koji dobra djela čine .”

( Al – Imran : 134 )

5 . POUZDATI SE SAMO U ALLAHA

” Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima ; a da si osoran i grub , razbjegli bi se iz tvoje blizine . Zato im opraštaj i moli se da im bude oprošteno i dogovaraj se sa njima . A kada se odlućiš ,onda se pouzdaj u Allaha , jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega . “

6 . BITI PRAVEDAN

“ Oni mnogo laži slušaju i rado ono što je zabranjeno jedu ; pa ako ti tođu , ti im ili presudi ili se okreni od njih ; ako se okreneš od njih , oni te ne mogu ni malo nauditi . A ako im budeš sudio , sudi im pravo jer Allah voli pravedne . “

( Al – Maide : 42 )

” Ako se dvije skupine vjernika sukobe , izmirite ih ; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj , onda se borite protiv one koje je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni . Pa ako se prikloni , onda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni ; Allah , zaista pravedne voli . “

( Al – Huđurat : 9 )

7 . STRPLJIVOST

” A koliko je bilo vjerovjesnika uz koje su se mnogi iskreni vjernici borili , pa nisu klonuli zbog nevolja koje su ih na Allahovom putu snalazile , i nisu posustajali niti se predavali — a Allah izdržljive voli . “

( Al – Imran : 146 )

08.05.2018.

Današnju srdžbu ostavi za sutra

Općepoznata je mudrost koja ljude savjetuje da uvijek važne odluke donose ,, hladne glave ,,, jer su ih izražene emocije, i ljubav i mržnja , u stanju zaslijepiti i navesti ih da pogrešno postupe. Zgodan je primjer predaje o nekome čovjeku koji je dugo godina bio odsutan od kuće i kad je po povratku, prije negoli se ikome od ukućana javio, pogledao kroz prozor i ugledao svoju ženu u društvu nepoznatog mladića, jako se rasrdio. Prva mu je pomisao u toj žestokoj srdžbi bila da odmah upadne u kuću i ubije i nevjernu ženu i ,, njezinog ljubavnika ,,i već je tako vrele glave krenuo da to uradi, kad se sjetio savjeta jednoga staroga mudraca koji ga je savjetovao da uvijek današnju srdžbu ostavi za sutra. Osjećao je respekt prema tome starcu i odlučio da ga posluša, pa se tako neprimjetno udaljio od vrata i prenočiona sjenu u vlastitoj štali.

Kada sutradan probudio več je bio sasvim smiren. Otišao je svojoj ženi da hladne glave ustanovi šta je sve posrijedi — i saznao da je onaj ,, drski bestidnik ,, od juče niko drugi do njegov vlastiti sin koji je u godinama njegova odsustva izrastao u lijepog mladića. Pouka više nego jasna.

Primjera, nažalost, ima isuviše koji nam pokazuju kako srdžba čovjeka počesto vuče na nepromišljene postupke zbog kojih se on kasnije, kada se ,, ohladi ,, uglavnom kaje. Ali, ovo ne znaći da je srdžba uvijek i u svim situacijama loša. ( 1 ) U nekim situacijama ona može biti i dobra i opravdana — onda kada je uzrokovana nepravdom i zločinom i ako čovjeka navede na pravednu reakciju proti zla. Mjerilo je Šerijat — tamo gdje Allahov uzvišeni Zakon čovjeku kaže da se rasrdi i da mrzi, tu se srdžba i mržnja dobre, nisu loše, lijepe su nisu ružne ( 2 )

Prema tome, srdžba je dobra ako je uzrokovana šerijatski opravdanim razlozima, ali ako je istovremeno i reakcija na koju ona čovjeka uoućuje u skladu sa Šerijatom. Čak ni opravdana srdžba ne smije dovesti do nepravedne reakcije. Negativnost srdžbe upravo je naglašena najviše u tome što ona čovjeka lako može navesti na nepravedan postupak. Neophodno je stoga da srdžba kontroliše granicama Šerijata, jer samo poštivanje savršenoga Allahovog Zakona čovjeka sprečava da ga odvede u nepravednost. No problem je upravo u tom što čovjek u stanju sedžbe veoma lako može izgubiti kontrolu nad sobom i preći granice koje apsolutna Allahova pravda zacrtala.

U tome smislu za čovjeka je najbolje i najsigrnije da uvijek maksimalno izbjegava srdžbu, jer i pored svog njegovog znanja on ipak ne može biti potpuno siguran da je ona opravdana. A, čak i u onim slučajevima kada ima pravo da se rasrdi , on mora da uloži maksimalni napor da reaguje hladne glave , jer mu je to mnogo sigurniji način da izbjegne nepravedno postupanje.

Ni najbolji među ljudima, Allahovi vjerovjesnici i poslanici, nisu izuzeti od obaveze da ne smiju dopustiti da im srdžba bude nepravedna i da ih navede na pogrešan postupak. A, jedan od vjerovjesnika, dragi Allah najbolje zna zašto, ostao primjrom da ljudi nisu savršeni i da se čak i najbolji od njih ( Allahovim vjerovjesnicima i poslanicima ) može desiti slabost pogrešnoga postupanja u stanju srdžbe. To je Junus, alejhisselam.

Junus , alejhisselam

Junus , alejhisselam, je vjerovjesnik dragog Allaha čiji je slućaj prema uzvišenoj volji Allahovoj ostao svim budućim generacijama trajnom i veoma značajnom poukom o tome da svi ljudi, pa i vjerovjesnici i poslanici, ne mogu postići da njihov trud rezultira željenim plodovima ma koliko to oni željeli i trudili se — o tome odlučuje samo dragi Allah, a ljudi su dužni strpljivo čekati da se desi onako kako je On odredio dakako tek nakon što su u Njegovo ime ( sa bismillom ) na lijep, dozvoljen ( halal ) i čestit način učinili sve ono što su oni ojektivno mogli učiniti.

Isto tako , primjer njegov, kao što smo naprijed rekli, i u tome da ni vjerovjesnici i poslanici nisu izuzeti od obaveze da ne smiju dopustiti da im srdžba bude nepravedna i da ih navede na pogrešan postupak.

O Junusovoj, slejhisselam, vjerovjesničkoj / poslanićkoj deredži Kur”an donosi sasvim jasno svjedočanstvo :

Mi objavljujemo tebi kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima nakon njega, a objavljivali smo i Ibrahimu, i Ismailu, i Jakubu i unucima, i Isau, i Ejjubu, i Junusu, i Harunu, i Sulejmanu, a Davudu smo dali Zebur, i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali, a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao, o poslanicima koji su vijesti radosne i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. A Allah je silan i mudar.
( 4 : 163 – 165 )

I Mu ( Ibrahimu, alejhisselam ) poklonismo i Ishaka i Jakuba ; i svakog uputismo — a Nuha smo još prije uputili — i od potomaka njegovih Davuda, i Sulejmana, i Ejjuba, i Jusufa , i Musaa, i Haruna — eto, tako Mi nagrađujemo one koja dobra djela čine — i Zekerijjaa, i Jahjja, i Isaa, i Ilijasa –svi su oni bili dobri — i Ismaila i El-jese,a i Junusa i Luta — i svima smo prednost nad ostalim svjetom dali i neke pretke njihove i potomke njihove i braću njihovu– njih smo odabrali i na Pravi put im ukazali.
( 6 : 84 – 87 )

Junus , alejhisselam ,je vjerovatno rođen u Ninivi gdje je i odrstao. poput svoje braće u vjerovjesništvu, među svojim narodom se još od malih nogu isticao izuzetnom dobrotom, plemenitošću, čestitošću, blagošću i svim ostalim najljepšim osobinama kojima se jedan čovjek može okititi. Kao takav je, svugdje gdje bih se pojavio, bio izuzetno cijenjen i svi su ga voljeli.

Nije poznato u kojoj je dobi dobio Objavu, ali je bez sumnjeda se nakon toga svi svojim srcem posvetio vjerovjerovjesničkoj zadaći. Tako je Junus, alejhisselam, nošen željama najljepšim i ulažeći napore maksimalne, narod Ninive danonoćno na pravi put pozivao.

Ali, godine su neumitno prolazile a sav njegov trud nije rezultirao rezultatima koji bi ispunili njegova plemenita očekivanja. U toj jednoj frustirajućoj situaciji, gledajući svoj krajnje nemarni narod kako već godinama sa toliko upornošću odbija Allahove uzvišene upute i opomene, Junus, alejhisselam, je u jednom trenu pokazao ljudsku slabost i sebi je dopustio da se jako rasrdi i da u toj nepromišljenoj i nekontrolisanoj srdosti počini i krajnje ozbiljnu grešku — digao je ruke od svega i bez Allahovog dopuštenja napustio je svoj narod i svoju vjerovjesnićku zadaću. Namjera mu je bila da ode u neku daleku prekomorsku zemlju, tako da se zaputio ka obali i tamo se ukrcao na jednu lađu.

I da nije bio jedan od onih koji Allaha hvale …..

Kad je lađa zaplovila otvorenim morem , a Junus, alejhisselam, već neko vrijeme bio pomislio da ga je Allah neće kazniti, stigla je odredba Gospodara svih svjetova.More se iznenada strahovito uzburkalo i razbješnjeli talasi su preopterećnu lađu šibanu olujnim vjetrom počeli bacati na sve strane, prijeteći svakog trena da je prevrnu i potope.Putnici na lađi su bili u panici i odmah su, još jednom potvrđujući istinu na koju Kur.an jasno podsječa ( 9 ) — da se ljudi dok su u velikoj opasnosti vrlo brzo sjete svoga Gospodara i mole Mu se dok na Njega većinom zaboravljaju kada su sigurni, počeli Bogu dragome upućivati iskrene dove da ih spasi. Lađa je i dalje bila na ivici potpune propasti i minuti im protjecaše kao vječnost– i onda su im srca bila nadahnuta da shvate kako je uzročnik svega toga jedan od ljudi koji su na lađi i da ga, ako žele da opasnost prestane, moraju baciti u more. Kako nisu znali o kome je tačno riječ, odlućiše da bacanjem kocke odaberu onoga koji će biti bačen među uzburkane talase.

Bacili su kocku i kocka je svaki put padala na istog putnika –Junusa, alejhisselam. I njemu je već bilo sasvim jasno da je sve to zaslužena kazna koja ga je stigla od njegova Gospodara, pa ih je sve umirio rijrčima da je samo on taj koji mora podnijeti sankciju i da će biti oslobođeni straha i opasnosti čim ih on napusti i potom je skočio u more. Čim je to učinio more se odmah umirilo i lađa je otplovila svojim putem, a Junus, alejhisselam, je ostao sam plivajući na pučini u iščekivanju da se suoči sa svim onima što je odeđeno da mu se desi. Nije čekao isuviše dugo jer se uskoro pojavio ” hut “– ogromna riba, odnosno najvjerovatnije kit , koji ga je progutao.

I Junus je bio poslanik. I on pobježe na jednu lađu prepunu i baci kocku i kocka na njega pade, i riba ga proguta, a bio je zaslužio prijekor. ( 37 : 139 – 142 )

08.05.2018.

Miradž

Osobine ljudi ahireta

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog !

Allahume sali ala Muhammed ve ali Muhammed

Molimo Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan sa ovim našim susretom, svime što budemo čuli i što budemo govorili.

Hadis kaže: Miradž je jedna prikladna cjelovita zbirka sadržaja koja govori o tome šta je vjera i o tome šta je čovjek. Govorimo o svojstvima ahiretskih ljudi , onih ljudi koje žive na ovom svijetu, ali su posvećeni ahiretu, a također, govorimo i o njihovom nagradama i o svemu onome što ih čeka na Drugom svjetu.

Jedna od osobina tih vjernika, odnosno onih vjernika koji su se predali ahiretu, jeste ta da na početku, u samom trenutku kada dobiju Božiju blagodat, zahvaljuju Uzvišenom Gospodaru na toj blagodati koju su dobili, a također, i na kraju kada okonča ta blagodat, oni su od one skupine zahvalnih koji zahvaljuju Allahu na onome što im je dao. Kur'an časni u suri Ibrahim, 7. ajet ovako nam govori : ” Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati,; budete li nezahvalani, kazna Moja doista će stroga biti .”

Bog je dao ljudima jedno pravo. Uzvišeni Bog kaže ljudima. Da mio sam vam jedno pravo a to je da — ako budete zahvaljivali da će se vaši. nimeti i vaše blagodati koje budete posjedovali uvećati. Ako budete od onih nezahvalni , znajte da Moja kazna žestoka

Želim ovdje da pojasnim ovaj dio gdje Allah dž.š. kaže da je Moja kazna žestoka. Ne u tom smislu da se Allah dž.š. želi ljudima da osveti zbog njihovog nemara i njihove nezahvalnosti. Nego je pitanje u tome da je zakon kreacije, zakon stvaranja takav da se ne zahvalni ljudi ne mogu koristiti blagodatima . Drugim riječima rečeno je da ukoliko čovjek svoj život , svoje djelovanje usaglasi sa zakonima koji vladaju svijetom , tj. sa zakonima stvaranja , onda će on biti u stanju okoristiti sa Božijim blagodatima, a ukoliko bude kršio te zakone , koje je Bog uspostavio , zasigurno će takav čovjek biti uskraćen Božijih blagodati.

Često sam na predavanjima govorio i kazivao razne klasične primjere koji pojašnjavaju neke stvari tako ću i sada navesti primjer jednog velikog planinskog vodopada u čijem se podnožju, mjestu gdje pada vodopad, nalazi jedno jezerce. Mi posmatramo ribe koje skaču iz vode i penju se na vrh vodopada. Možda se one na taj način igraju, ali nama se čini kao da pokušavaju da se popnu uz vodopad , ali uvijek padaju u vodu i iznova pokušavaju, no nikako da uspijevaju da se popnu na vrh. Znači da se one nalaze neprestano na jednoj tački, pokušaja i ponovnog povratka na početnu tačku, pokušaj i ponovno pada.

Ukoliko se čovjek bude kretao, poput ovih riba suprotno od kretanja Božijih zakona, znači ako se bude suprostavio Božijim zakonima neprestano će biti na gubitku i neprestano će trpiti štete i zijane. Međutim, ukoliko bi se ta riba koja se kreće suprotno od kretanja vode u pokušaju da se uspe uz veliki vodopad , okrenula i plivala nizvodno u skladu sa tokom rijeke , ona bi iz jednog potočića prešla u veću rijeku, iz veće rijeke u ogromnu rijeke, iz ogromne rijeke u more, a potom u nepregledni okean. Ta riba kada dođe u te beskrajne širine okeana postala je kit. Kao što Mevlana kaže, Nikad nećete naći veliku ribu u malom potoku , već velike ribe tražite u velikom okeanu.

Prema tome zahvaljivanje Bogu na blagodatima jeste kretanje u skladu sa zakonima koje je Bog uspostavio, korištenje Božijih blagodati a uz sve to i zahvaljivanje Bogu.

U suri Ibrahim 33. i 34. ajet čitamo ” i daje vam da se koristite Suncem i Mjesecom , koji se stalno kreću , i daje vam da se koristite noći i danom ; — daje vam svega onoga što od Njega ištete , i ako biste Allahove blagodati brojali , ne biste ih nabrojali . — Čovjek je , uistinu, nepravedan i nezahvalan .”

O čovječe sve što postoji sve smo stvorili zbog tebe. Za tebe smo noć i dan stvorili, za tebe smo sunce i mjesec stvorili , za tebe smo nebesa i zemlju stvorili . Sve smo stvorili za tebe da se koristiš time i da budeš zahvalan na Allahovim blagodatima.

Bog je rekao — Sve što sam stvorio dato je tebi na raspolaganje da se koristiš time. Kakvu korist čovjek ima od tih blagodati ? Zavisno od toga kako čovjek koristi te blagodati. Koliko bude uložio truda toliko će se i okoristiti tim Božijim blagodatima. Neko koristiti livadu da bi njome šetao. Drugi tu parcelu uzme i napravi kuću. Neko drugi na toj parceli pored kuće zasadi i voćnjak, te još više iskoristiti tu zemlju. Treći iskopa na toj parceli i rudnik. Znači on je pored toga što je maksimalno iskoristio površinu zemlje prešao i na eksploataciju i korištenje unutrašnjih resursa i rezervi te parcele. Sve to ovisi o tome kako ćemo iu kojoj mjeri ćemo iskoristiti te Božije blagodati. Neki kao ISA a.s. koriste Božije blagodati tako da Božijim emerom stvore od neživog živo stvorenje.

Neko poput našeg Poslanika s.a.v.s. koji je čitavu zemaljsku kuglu i sve što je na njoj uzeo sebi kao sredstvo i stepenicu za uzdignuće za više sfere sa koje je učinio ,, miradž “.

U nastavku ajeta kaže se — Nakon što vam je potčinio nebesa i zemlju i što je na zemlji i na nebesima i ono što poželite, Allah dž.š. je uredio svjet na takav način da nas zakoni stvaranja pomažu. Oni su takvi da će vam omogućiti da dostigne do svoga cilja.

Ako poželite da saznate gdje je granica naše nagradne znajte da je nema. Koliko god da se pojerite naprijed, koliko god išli naprijed ta granica se pomjera naprijed i ona je nepregledna i nedostižna.

Ali šta ćemo, šta je moguće učiniti kada je čovjek nezahvalan i nasilnik.

Prema tome, zahvaljivanje Bogu nije samo to da kada završimo sa objedom i kažemo ,, Hvala Allahu koji nam je podario blagodati “, to je samo prvi stepen za uspostavljanje veze sa Bogom, a istinsko i pravo zahvaljivanje je to da čovjek koristi ono što mu je Bog dao zarad dostizanja do onog što je Allah stvorio.

A nezahvalnost Bogu jeste to da čovjek ne koristi one blagodati koje mu je je Bog dao. Da nekoristi razum, oči, uši, i sve druge blagodati koje mu je Bog dao. Nego jednostavno on ih je odbio i da ih ne iskorištene vrati u kabur.

Imam Sadik r.a. u vezi ovoga kaže — Ako vas Bog dariva, ako vam očiglednim postanu Božije blagodati, onda uvečajte svoje zahvaljivanje Gospodaru. To je korištenje Božijih blagodati u cilju dostizanja duhovne i materijalne sreće.

Također Imam Sadik r.a. prenosi od Božijeg Poslanika s.a.v.s. koji je rekao : Ako neko završi sa objedom i zahvali Gospodaru, on je poput osobe koja je postila i čiji je post prihvaćen.

I također nastavlja pa kaže : Ona osoba koja se nalazi u stanju lagode, zdravlja, koja nema nikakvih teškoća, ako u takvom stanju lagode, blagodati nimeta zdravlja bude zahvaljivala Bogu, nagrada takve osobe je u visini nagrade osobe koja je u teškim iskušenjima, mukama , i patnjama i koja se strpi u tom stanju i zahvaljuje Bogu.

U nastavku hadisa se kaže : Osoba koja je bogata i imućna, bez obzira da li to ono što ona ima i posjeduje bilo to tjelesno, tj. zdrastveno bogatstvo, bilo to msterijalno bogatstvo, ili pak to bilo znanje koje ima, takva imućna i bogata osoba koja ujedno i zahvaljuje svome Gospodaru, ima nagradu siromašnog i bolesnog čovjeka koji zahvaljuje i koji je zadovoljan.

Također od Božijeg Poslanika s.a.v.s. se prenosi da je rekao : ,, Zahvala pripada isključivo Bogu koji je zahvalu učinio ključem Njegova spominjanja ( zikra ) .”

Zahvala je ključ kako da dođemo do Boga i do sjećanja na Njega. Iz ovog hadisa razumijevamo da zahvaljivanje nije samo to da uzmemo tespih i izgovaramo Elhamdulillah ( hvala Bogu ) i pređemo tespih i to je to. Zahvaljivanje Bogu je mnogo više od toga. Zahvaljivanje je način da dođemo do sjećanja na Boga da dođemo do višeg stepena čineći taj zikir. Zahvaljivanje Bogu mi se uspinjemo na jedan viši stepen a to je stepen sjećanja i stalnog prisustva svjesti o tome da je Bog tu.

Iz hadisa razumijevamo da je zahvaljivanje Bogu izgovaranjem riječi elhamdulillah, da je to ustvari ključ. A šta je funkcija ključa . Funkcija ključa je da nam otvori nešto , da nam otvori prilaz nečemu. A to nešto jeste, zikir, jeste sjećanje. Kada otvarate kapije svoje kuće ili svoga dvorišta vi dolazite do blagodati koje se nalaze unutar kuće i do svega onoga što ste pohranili i što čuvate u njoj, voće, hrana, odjeća itd. Sve je to unutar a ključ nam služi da otvorite vrata i da dođete do tih blagodati.

Znači :

Prvo ; zahvala je ključ,

Drugo ; zahvala je uzrok uvećanja Božije darežljivosti o Božije dobrote prema čovjeku. Ona uzrokuje to da se uveća Božija dobrota prema ljudima. Da nam Bog da one stvari koje nemamo i da nam otkloni one nedostatke koje posjedujemo.

Treće ; zahvala je vodič , zahvala je ona koja nas upućuje ka spoznaji Božijih blagodati, upućuje nas ka Božijim blagodatima i upoznaje nas sa Božijim blagodatima.

Četvrto ; zahvala ( kada izgovaramo elhamdulillah ) je poput znaka ( alameta ) , poput bljeska koji nam ukazuje na veličanstvenost Uzvišenog Gospodara.

Hazreti Ali r.a. kaže : Ako neko u dubini svoje duše spozna veličinu Stvoritelja, u očima njegovim sve ono što postoji biće nisko ( neće imati nikakvu vrijednost ), ona osoba koja veličanstvenost i veličinu Boga spozna u srcu svome i nutrinama duše svoje u očima takve osobe, što postoji na svijetu je nisko i neznatno, i bezvrijedno. Nije to samo na nekom nivou umišljena i fikcije, kao da on umišlja neku snagu i energiju. Zaista takav čovjek crpi snagu iz jednog izvora koji je beskrajan. On je podržan od strane Posjednika beskrajne moći, snage i znanja. Izvorište te njegove snage i moći se nalazi kod Boga koji je posjednik svih svojstva savršenstva.

I zato vidimo kod velikana u vjeri , kod evlija, Božijih ljudi da oni nisu pokazivali ni najmanje zrno,ni najmanju zehru straha pred zalimima i tlačiteljima, upravo zato jer su svoju snagu crpili iz vrela koje je beskrajno. Prema tome, zahvaljivanje Bogu znači korištenje Njegovih blagodati i Njegovih zakona u cilju dostizanja do materijalne i duhovne sreće

Zato je jedna od osobina Božijih ljudi evlija i ta da se oni neprestano zahvaljujući Bogu , kreću ka Bogu i ka sreći.

Zato Kur'an kaže : I kad svi dženetlije , Božiji ljudi, evlije uđu u dženet i posljednje riječi njihove će biti — zahvala pripada Gospodaru svih svjetova. Alemi Tabatabai tumačeći ovaj ajet kaže : Iz ovoga ajeta u kojem se kaže posljednje riječi ljudi koji uđu u džennet bit će činjenje zahvale Gospodaru svih svjetova — dolazimo do zaključka da je zahvala jedna stvar, jedna zbilja koju nije lako dosegnuti. I zasigurno ta njihova zahvala nije ona verbalna jezička zahvala. I mi koji ne znamo hoćemo li biti dženetlije ili pak nećemo , donosimo zahvalu . Ali nije to ta zahvala. I Bog zna da mi činimo zahvalu Bogu, ali to je samo ključ koji nam oslobađa put da dođemo do nečeg vrijednog.

Allahume sali ala Muhammed ve ali Muhammed.

SEJJIDI SUAD MUTEKIJA
<< 05/2018 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KONTAKT
Javite nam se putem E-mail adrese: sokak57@gmail.com ili putem privatne poruke.

Sadrzaj postova :
1. Ilmihal za svakog muslimana i muslimanku
2. Hudba hazreti Alije
3. Islamska uljudnost
4. Prinsipi tolerancije u islamu
5. Podsjednik u kurbanu
6. Sjecanje na umrle ibadetom 1,2,3 dio
7. Muradi bismile
8. Ilahije
9. Dani u sedmici
10. Sest vidova vjerskog ekstremizma

Sadrzaj postova :
11. Zikr I Irsad 1.i 2. dio
12. Asure.
13. Rifaiski Tarikat u Sarajevu
14. Kijam zikr u Naksibendijskim tekijama
15. Bektasijski Tarikat u Sarajevu
16. Sve Mehdije do danas ili od Kerbele do danas 1. i 2. dio
17. Kako je u nasoj Bosni ?


BROJAČ POSJETA
101659

Powered by Blogger.ba